<

Kad je vidjela kako su joj sina ogasulili, odmah primila islam na dan dženaze svoga sina. Allah upućuje koga On hoće

Tražila sina, našla ga u gasulhani i primila islam…

PRIMILA ISLAM TEK KADA JE VIDJELA KAKO SU JOJ SINA LIJEPO OGASULILI

Biti musliman, znači živjeti prirodno, normalno. Kada upitate ove što se vraćaju islamu što primaju islam, kratko odgovaraju:
“Hoćemo da živimo normalno i prirodno.” Znači, ovaj današnji život je nenormalan i neprirodan. Evo jednog primjera, žive istine. Jedan momak katolik iz Pariza družeći se sa muslimanima osjetio je i zavolio islamski način življenja i prihvatio islam. Kad je njegova majka to čula prekinula je sve kontakte sa njim, ali čudo se dešava. Sin se naglo razbolio i ubrzo umro. Majka je čula za njegovu smrt. Tražila ga je i našla, baš u gasulhani dok su ga njegovi jarani gasulili. Kazala je da je njegova majka i tražila dozvolu da prisustvuje obredu kupanja, što su joj normalno i dozvolili.

Pomno je pratila i uzdisala. Kad su ga fino okupali, u ćefine bijele zamotali, namirisali, majka zatraži dozvolu da ga poljubi što su joj odobrili. Pitala je: “Recite mi kako je moj sin primio islam.” Rekoše: “Družeći se sa nama vidio je ljepotu islama u nama i tako primio islam.” Majka reče: “Ne pitam vas zašto je primio islam, već način kako je primio islam.” Rekoše: “Eh, to je lahko, okupa se i izgovore se ove riječi: Ešhedu en la ilahe illAllah we ešhedu enne Muhammeden Rasulullah.” Majka zamoli: “Mogu li ja malo kasnije ponovo doći ovdje?” na što su oni rekli da može. Nakon kraćeg vremena dolazi majka, ali sada pokrivena kao prava muslimanka.

Prilazi mladićima i reče: “Mogu li ja izgovoriti riječi kojima bi primila islam?” Koja promjena u jednom danu, u jednom satu. Izgleda trebao je sin da umre da majka shvati i primi islam. Nakon što je, bivša katolkinja dojučerašnja guja islama, primila islam i izgovorila šehadet, momci upitaše majku: “Reci nam sada ti, ne kako si primila islam, jer smo to el hamdu lillahi čuli i vidjeli, nego zašto ti primaš islam?” Ona kratko i jasno reče: “Zbog onoga što sam malo prije vidjela.” Kada islam vjera nalaže da se onako fino prema umrlima ophodite kako je tek prema živima.” Islam nije fantazija već sistem života. Nije to samo deset zapovjedi već čitav život. U modernom, naprednom, “civilizovanom” svijetu je neshvatljivo da žena sluša svoga muža i da hoće rađati djecu. Kod njih niko nikog ne sluša. Svako živi za sebe. Niko ni skim. Ostalo je samo šćene koje ga sluša i voli, ali i njega mora zorile vodati.

U islamu postoji red kojeg je Allah uspostavio i to je trend. Neko je preveo „Allahussamed“ Allah je tok, umjesto – Allah je utočište svemu. Možda je ovo – „tok“ bolje, jer ko je sa Allahom on je u toku, a ko je bez vjere, tj. bez Allaha, je van toka.

Izvor: Hfz. Husejn Čajlaković – Riznica Mudrosti

<