<

Jordan upozorio SAD i V. Britaniju na „neviđenu prijetnju“ zbog izraelskih namjera aneksije palestinske zemlje

Ministar vanjskih poslova Jordana Ayman Safadi sinoć  je kasno, 28. svibnja, telefonski razgovarao sa svojim kolegama iz SAD-a i Velike Britanijne, te ih upozorio na „neviđenu prijetnju“ koju predstavlja planirana izraelska aneksija dijelova palestinskih teritorija na Zapadnoj obali (rijeke Jordana).

U razgovoru s britanskim šefom diplomacije Dominicom Raabom, Safadi je istoga  pozvao na nastavak ulaganja napora s ciljem „zaštite mira“ na Bliskom istoku i sprječavanja Izraela u provedbi njegovog projekta vezanog uz aneksiju palestinske zemlje, piše, u petak, 29. svibnja, Jordan Times.

Tijekom razgovora s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom šef jordanske diplomacije „izrazio je odlučan oporbeni stav Hašimitskog Kraljevstva (Jordana) tom (izraelskom) potezu, koji pod ugrozu stavlja perspektive mira u regiji“.Još prošloga tjedna službeni je Amman zaprijetio razmatranjem svojih odnosa s Izraelom ako ovaj nastavi s realizacijom planova na Zapadnoj obali, upozorivši, kako Jordan „neće prihvatiti jednostrane poteze Izraela“ po tom pitanju i da će „biti primoran razmotriti sve aspekte“ svojih odnosa s tom zemljom (info: agencija Petra).

Ovdje treba kazati i kako je američko veleposlanstvo u Izraelu u četvrtak svojim državljanima poslalo upozorenje o mogućem naglom zaoštravanju stanja na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, kao i na „valove nasilja“ kojima mogu biti izvrgnuti turistički objekti, autobusne i željezničke postaje, nadzorne točke, tržnice, trgovački centri i vladine institucije u Izraelu.

U novoj izraelskoj koalicijskoj vladi i službeno je ostavljena mogućnost za aneksiju palestinskih područja na Zapadnoj obali, već od 1. lipnja ove godine. Za taj potez Izrael ima otvorenu potporu jedino od strane Sjedinjenih Država, preciznije Trumpove administracije (jer se po tom pitanju nikako ne slažu i sve ključne američke političke silnice), a otvoreno mu se protivi EU (iako oko tog pitanja niti unutar nje nema potrebnog jedinstva između njezinih pojedinih istočnih i tzv. ključnih članica, poput Francuske, što joj otežava donošenje bilo kakvog službenog zajedničkog stava). O problemima u odnsima Izraela i EU više možete doznati u poveznici ispod teksta.

GEOPOLITIKA

<