<

Jordan će od Izraela svake godine kupiti 55 miliona kubika vode

Izrael i Jordan potpisali su sporazum o dvostrukom povećanju količine vode koju Jordan dobiva iz Izraela. Dogovoren početkom juna, sporazum predviđa da će Izrael Jordanu prodavati 50 miliona kubika vode Jordanu na godinu, uz 55 miliona koliko ih već šalje besplatno.

“Riječ je o najvećoj prodaji vode u povijesti dviju zemalja”, rekao je Gidéon Bromberg, direktor za Izrael nevladine organizacije za zaštitu okoliša EcoPeace Middle East. Dogovor “odražava sve veće razumijevanje da klimatska kriza koja već teško pogađa regiju mora dovesti do veće saradnje”, dodao je.

Jordan je suočen s ekstremnim sušama, a saradnja u vodoopskrbi s Izraelom daleko je starija od mirovnog sporazuma sklopljenog 1994.

Izrael je također zemlja s vrućom i suhom klimom, ali zahvaljujući novim tehnologijama smanjila se cijena prerade slane vode u “slatku” što je Izraelu, svjetskom lideru u desalinaciji, omogućilo da prodaje više tog dragocjenog resursa, ne dovodeći u pitanje domaću potražnju.

Nove količine vode namijenjene Jordanu osigurat će se iz Galilejskog jezera, kazao je Shaked Eliahu, glasnogovornik ministrice Elharrar.

Kišna sezona u Jordanu, koja obično traje od listopada do kraja aprila, bila je slaba. Kiše su se znatno smanjile, na 60 posto normalne količine oborina, rekao je Omar Salameh, voditelj komunikacija u jordanskom ministarstvu vode i navodnjavanja. Očekuje se da će stanje biti sve lošije s klimatskim promjenama, prenosi Al-Jazeera.

<