<

JESTE LI ZNALI DA SE NA MAČU BANA JELAČIĆA SPOMINJE ALLAHOVO IME, EVO ŠTA PIŠE…

Manje poznata činjenica…

Gospodin Idriz Hasanović na svom je Facebook profilu podsjetio je na manje poznatu činjenicu da je na maču bana Josipa Jelačića na arapskom jeziku ugravirano: “Oslonio sam se na Allaha”, te “Nema junaka do Alije, ni sablje do Zulfikara”.

Izvor je Hrvatski povijesni muzej, a više o ovome možete pogledati na LINKU. Ovaj Muzej je godinama prikupljao slike i predmete vezane uz bana Josipa Jelačića i njegovu familiju.

Inače, ime Alija označuje zeta poslanika islama Muhammeda a.s., a Zulfikar je bilo ime Poslanikove čuvene i često zazivane sablje sa dva sječiva, koja je poslije pripala Aliji, r.a.

U opisu na stranici Hrvatskog povijesnog muzeja navodi se da je u pitanju Instalacijska sablja bana Josipa Jelačića, a datira iz prve polovine 19. stoljeća.

– Turska sablja. Držak od smeđe rožine s povijenom lukovičastom glavicom. Križnica od srebra s ravno pruženim, profiliranim završecima i tankim dvokrakim jezikom po sredini. Sječivo jednobrido, zakrivljeno s naglašenim jalmanom (dvobridnim vrškom).

Korice drvene, presvučene crvenkastim baršunom, a na ustima i na vršku nalaze se duži srebrni okovi s ukrasima. Na rubovima okova dva koluta za pripasivanje. Uz sablju sačuvan gajtan izrađen od prepletenih crvenih, srebrnih i plavih niti – navodi Muzej.

Na sječivu s obje strane reljefni ukrasi arabeski i kartuša u pozlati s arapskim natpisima koji u prevodu glase: “Oslonio sam se na Alalha” / “Nema junaka do Alije, ni sablje do Zulfikara”

doznajemo.com

<