<

Jedite ga i kad ste na dijeti: Fenomenalni fitnes burek

vo je ustvari jedna vrsta pite gdje se umjesto klasičnih kora za pite ili brašna koristi kornfleks odnosno kukuruzne pahuljice.

To je čini mnogo laganijom i za jelo a naročito za pripremu, jer su vam potrebni samo jedna posuda i špatula. Sastojci se izmiješaju dok čekate da se rerna ugrije i za manje od sat vremena imate odličnu pitu na stolu!

Sastojci:

500 g sira

1 jaje

180 g kornfleksa

250 ml jogurta

prstohvat soli

Napomena:

Vodite računa da li je sir slan, ukoliko jeste, pitu/burek nije potrebno soliti. Najbolje je koristiti pravi sir, po mogućstvu domaći, punomasni, jer tad pita bude zaista neodoljiva.

Priprema:

U posudu staviti sir, jaje i jogurt i dobro promiješati kutlačom ili špatulom. Ukoliko je potrebno, dodati pola kašičice soli. Zatim u to dodati kukuruzne pahuljice, promiješati i smjesu (koja će biti prilično gusta) izliti na pleh obložen pek papirom.

Tada uključiti rernu da se ugrije na 180 stepeni (sa ventilatorom) ili na 200 bez ventilatora i smjesa će taman fino da nabubri dok se rerna ne ugrije. Peći oko pola sata, odnosno dok ne dobije finu, rumenu boju.

Kada se prohladi, pita se lijepo siječe, ne rasipa se i može se jesti i iz ruke.

Za dijetalnu varijantu, preporučuje se da se koristi malomasni sir i Balans protein jogurt, kao i kornfleks bez zaslađivača, piše “Stvar ukusa“.

Svjetlo Dunjaluka

<