<

Jedan znak na vašem licu može biti simptom raka pluća

Manje poznat simptom raka pluća može biti promjena na vašem očnom kapku.

Simptomi raka pluća uključuju otežano disanje, glavobolju i stalni bol u grudima. Ali također postoji jedan suptilan znak na licu koji može da ukaže na ovu opaku bolest.

Rak pluća je jedna od najozbiljnijih vrsta raka koja se dijagnosticira, jer je obično teško uočiti simptome dok se tumor ne proširi na druge dijelove tijela.

Jedan od manje poznatih simptoma raka pluća može biti promjena na vašem očnom kapku.

– Neki pacijenti koji boluju od raka pluća mogu primijetiti promjenu na kapcima, gornji kapak koji je obično spušten – kazao je profesor Džordž (George) Santis, savjetnik za respiratornu medicinu u bolnici “London Bridge” u Velikoj Britaniji, prenosi Telegraf.rs.

Uzrok može biti tumor pluća koji utječe na neurološke simptome – pritiska živce u tijelu.Uobičajeni simptomi raka pluća uključuju kašalj koji traje duže od tri sedmice, iskašljavanje krvi, otežano disanje koje se pogoršava, bol u grudima, gubitak težine. Ponekad se kod pacijenata javljaju simptomi koji mogu da ukažu da je bolest metastazirala: glavobolja, bolovi u kostima – dodao je Santis.

U nekim slučajevima tumor pluća može da izazove neurološke promjene.

– To može dovesti do opuštanja kapka ili smanjenog znojenja lica – iznenađujući simptomi koji mogu biti povezani sa rakom pluća – ističe.

Ali samo zato što vam je opušten očni kapak, stanje poznato kao ptoza, ne mora nužno značiti da imate rak pluća.

Ptoza može nastati zbog mnogobrojnih faktora ili jednostavno nakon višegodišnjeg nošenja kontaktnih sočiva. Ako se ne liječi, može negativno da utječe na vid, a može dovesti i do bola koji se javlja u predjelu obrva,piše Avaz

Dostupni su brojni tretmani za liječenje ptoze, uključujući hirurške.

Simptomi raka pluća uključuju kašalj koji ne nestaje nakon dvije-tri sedmice ili dugotrajni kašalj, iskašljavanje krvi, otežano disanje i bol tokom disanja.

<