<

Je li najava sankcioniranja onih koji se ne žele cijepiti pravi put?

Sve do nedavno Vlada Hrvatske uvjeravala je da bez obzira na kašnjenja, akcija vakcinacije neće biti ugrožena. A onda je došao kraj juna i cilj od 50% odraslih vakcinisanih građana nije ostavren. To bi moglo ugroziti ne samo zdravstvenu borbu protiv epidemije, već i turističku sezonu, novu školsku godinu, ekonomiju u cjelini. Postavlja se pitanje, je li nervozna najava sankcioniranja onih koji se ne žele cijepiti pravi put?

Shopping centri, zdravstvene ustavnove, škole tramvaj ili banke samo su dio mjesta u koja se možda neće moći bez bar koda uz već važeća pravila za veća javna okupljanja, poput svadbi, koncerata i slično.

Dio onih koji će dobiti covid potvrdu na račun cijepljenja ne bi bili tako strogi prema sugrađanima.

Drugi prijedlog je da oni koji nisu cijepljeni u privatnom sektoru ne mogu dobiti vladine potpore za poslovanje.

U Savezu sindikata vladin uvjet za cijepljenje nisu dobro dočekali. Riječ je o diskrimnaciji, kažu.

“Smatramo da bi takvo povezivanje potpora za očuvanje radnoh mjesta, tj. ucjenjivanje, nedopušteni pritsak na radnike, bio plodno tolo za diskriminaciju”, kazala je Sunčica Brnardić, SSSH.

Prema podacima HZJZ-a cijepljeno je završeno za 45% odraslog stanovništva, a vladin cilj je bio 50% do kraja lipnja. U tome sindikati vide motiv.

“pritisak na radnike i poslodavce da bi se populacija procijepila, smatramo da je to odgovornost vlade na drugi nacin kroz promociju javnog zdravlja”, dodala je Brnardić.

Vlada ne krije da ih na ovakve ideje potiče strah od gospodarskih problema. Ekonomski analitičar Damir Novotny upozorava da su oni već tu – od nekad vodećeg turizma, teško je očekivati velike pluseve u blagajni.

“Ne mozemo očekivati da će se sada u kratkom roku dogoditi rješenje koje će zadoovljtiti sve strane, javnozdravstvenu i poduzetničku. Drugi sektori gotovo normalno posluju a taj ugostitljstvo i turizam ima problema, morat će se dogoditi promjene i naci rješenje samo za taj sekotr”, kazao je Novotny.

Struka pak ističe ne treba biti prisile Iako kamapanja cijepljenja nije dala željene rezultate.

“Svakako se slažem da u javnom sektoru trebaju vrijediti iste mjere. Ne može se samo za privatni sektor donositi. Na jesen ćemo vidjeti kakva će biti situacija i u domu za starije i u zdravstvu. Gdje ima necjepljenih to će biti veliki problemi. Cjepivo je nešto što će završiti ovu epidemiju, ali ne mislim da je prisila način”, smatra Branko Kolarić.

A bez prisile barem jednu dozu do danas je primilo više od milijun i pol hrvatskih građana.

N1

<