<

Janšini stavovi su islamofobni, kao i podmukli “non-paper”

Stranka demokratske akcije (SDA) ocijenila je da tvrdnja premijera Slovenije Janeza Janše da će sarajevski protest protiv masakra nad civilima u Palestini imati negativne reperkusije po EU i NATO put Bosne i Hercegovine utemeljena je na ksenofobiji i predrasudama prema BiH, Bošnjacima i muslimanima općenito.

“U brojnim evropskim metropolama, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama, održani su građanski protesti u znak podrške napadnutom narodu Palestine, ali jedini protesti koji smetaju gospodinu Janši jesu ovi u Sarajevu. Ako Janez Janša misli da bilo ko može uskraćivati demokratska prava ljudima u BiH, samo zato što ovdje žive i muslimani, onda živi u velikoj zabludi”, navedeno je u saopćenju.

Kako je dodato, bosanskohercegovački građani, a posebno Sarajlije su platili visoku cijenu slobode koju kane zadržati.

“Navedeni rezon vrlo jasno svjedoči o islamofobnim gledanjima i stavovima Janeza Janše, neodoljivo podsjećajući na podmukli ‘non-paper’ koji predviđa promjenu granica na Balkanu po etničkom prinicipu”, zaključeno je.

Na platou preko puta Vijećnice u Sarajevu ranije danas je održan “Skup podrške palestinskom narodu” na kojem se okupilo više od hiljadu građana.

Okupljeni, noseći zastave Palestine i Bosne i Hercegovine, poručili su kako tim protestom žele poslati poruku podrške Palestincima koji se decenijama suočavaju s izraelskim nasiljem i napadima.

Građani, koji su pristigli iz mnogih gradova BiH, također su držali transparente s natpisima “Bojkotovati Izrael”, “Bosna i Hercegovina je uz Palestinu” i “Pravda za Palestinu”.

<