<

Izvještaj UN-a o umiješanosti ruskih plaćenika u masakre u Srednjoj Africi

Američki list The New York Times (NYT) navodi da je dobio izvještaj Ujedinjenih nacija (UN) kojim se potvrđuje umiješanost ruskih plaćenika u vođenje ratova i činjenje masakra nad civilima u Srednjoafričkoj Republici.

Prema UN-ovom izvještaju, koji će biti objavljen ove sedmice, ruski plaćenici su ubili vjernike u džamiji tokom vojne akcije u toj zemlji početkom ove godine.

NYT prenosi riječi koordinatora ruske vojne misije u Banguiju da je istražiteljima UN-a rekao da su “pobunjenici” koristili džamiju Al-Taqwa kao položaj za otvaranje vatre, negirajući da su Rusi ušli u džamiju ili pucali na civile.

Izvještaj UN-a napominje da su ruski plaćenici u toj zemlji raspoređeni pod krinkom nenaoružanih savjetnika.

Dodaje se da se ruska obuka vojske u Srednjoafričkoj Republici pretvorila u jačanje utjecaja i sklapanje poslovnih dogovora za Kremlj.

Iako ruski zvaničnici kažu da u toj zemlji nisu imali više od 550 trenera, UN-ovi istražitelji su otkrili da je ta brojka ponekad iznosila 2.100 ljudi, prenosi NYT.

Plaćenici u Libiji

Pored Srednjoafričke Republike, ruskih plaćenika ima u Libiji, Sudanu i Siriji.

UN je u maju prošle godine došao do izvještaja koji je otkrio da se 1.000 pripadnika ruske grupe Wagner nalazi u Libiji s ciljem pružanja podrške umirovljenom generalu Khalifi Haftaru.

Od januara 2019. godine, grupa širi svoje aktivnosti pa je tako stigla i do Južne Amerike, gdje je pomogla “pružiti sigurnost” Nicolasu Maduru, predsjedniku Venecuele, države sa najvećim rezervama nafte u svijetu.

Moskva ima koristi od ”tajnog djelovanja” borbenih grupa poput Wagnera, jer ne mora priznati broj poginulih u slučaju da pripadnici ovih grupa budu ubijeni. Moskva na ovaj način, također, može izbjeći preuzimanje odgovornosti i distancirati se od ove grupe kada se njeni borci terete za ratne zločine.

(Al Jazeera)

<