<

Izrael napada Gazu avionima, helikopterima i ratnim brodovima, ljudi u strahu

Izraelska vojska od jutra silovito napada Gazu.

Izrael je danas podvrgnuo Gazu najtežem bombardiranju dosad. Vojska napada enklavu iz zraka, ali i s mora. Izraelska vojska kaže da je cilj napada unišenje mreže tunela.

Vođa Hamasa Ismail Haniyeh pozvao je Palestince diljem Izraela i pojasa Gaze na demonstracije. Na prosvjed poziva zbog akcije policije protiv muslimanskih vjernika u džamiji Al Aqsa kao i zbog bombardiranja pojasa Gaze u kojem je najmanje 113 osoba poginulo. Haniyeh je poziv uputio u petak jer se Gaza suočava s mogućnošću invazije izraelske kopnene vojske slične onoj 2014. godine. Od rano jutros Izrael je pozicionirao trupe, tenkove i topništvo na svojoj granici u blizini Gaze.

Vojna kampanja protiv Hamasa u Gazi nastavit će se dok god je potrebno, rekao je rano jutros izraelski premijer Benjamin Netanyahu. “Hamas i druge terorističke organizacije platit će veliku cijenu. Zadnja riječ nije rečena i ova operacija nastavit će se kako bi se uspostavila sigurna i mirna država Izrael”, istaknuo je.

Ministar obrane Benny Gantz kazao je pak kako se je za moguću kopnenu invaziju spremno 9.000 vojnika. Većina vojnih analitičara vjeruje da jedna oklopno-pješačka divizija, koja je zasad spremna, nije dovoljna za invaziju Gaze.

Palestinske obitelji koje žive blizu granice s Izraelom pobjegle su u strahu od kopnene invazije. Bijeg je uslijedio nakon što je IDF (Izraelske obrambene snage) na Twitteru objavio da “napada pojas Gaze”. No, glasnogovornik Izraelske vojske kasnije je rekao da kopnena vojska nije ušla u Gazu.

Jučer navečer je Hamas prema Izraelu uputio tri salve od ukupno 55 raketa.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres nakon pojačanih tenzija i nasilja između Izraela i Palestine, u kojima su poginuli brojni civili, pozvao je na prestanak sukoba iz poštovanja prema Ramazanskom bajramu, najvećem prazniku muslimana.

“Upućujem poziv da se odmah prestane s tenzijama i sukobima u Gazi i Izraelu, iz poštovanja prema Ramazanskom bajramu. Poginuli su mnogi civili. Ovaj sukob će samo pojačati radikalizaciju i ekstremizam u regionu”, napisao je Guterres na Twitteru.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze, od 10. maja poginulo je najmanje 109 civila, među kojima je 28 djece i 15 žena. Ranjena je 621 osoba.

<