<

Izrael dobio novu vladu: Okončana vladavina Benjamina Netanyahua duga 12 godina

Izraelski parlament potvrdio je novu “vladu promjena” koju vodi nacionalist Naftali Bennett. Na bučnoj sjednici na kojoj su desničarsi Benjamina Netanyahua i ultraortodoksni pristaše Bennettu poručili da ga treba biti “stid” i da je “lažljivac”, parlament je izglasao povjerenje njegovoj novoj vladi krajnje tijesnom većinom od 60 glasova prema 59.

Izglasavanje nove koalicijske vlade označilo je kraj 12-godišnje vladavine Benjamina Netanyahua, najdulje u povijesti Izraela. U vladu prvi put u povijesti ulaze predstavnici izraelskih Palestinaca.

U petak je potpisan sporazum o širokoj koaliciji osam stranaka: tu su dvije stranke ljevice, dvije stranke centratri stranke desnice i jedna arapska stranka. Bivši Netanyahuovi saveznici priklonili su se opoziciji, pa je koalicija okupila tanku većinu od 61 od ukupno 120 članova Knesseta.

Članove vlade predstavili su vođa opozicije Yair Lapid, šef centrističke stranke, te šef radikalne desnice Naftali Bennett, lider stranke Yamina. Prve dvije godine koaliciju će voditi Naftali Bennett, a potom Yair Lapid. Ako novi savez potraje, time će biti prekinuta politička blokada u zemlji koja je od 2019. četiri puta izlazila na prijevremene izbore.

Budućeg premijera Bennetta Guardian je opisao kao religioznog nacionalistu, snažnog zagovornika doseljavanja na palestinske teritorije. On će voditi koaliciju u kojoj su među ostalim Ujedinjena arapska lista i protuokupacijski Meretz, ali i desničarski jastreb Avigdor Lieberman. Ujedinjena arapska lista, koju čine Palestinci, postat će prva stranka te velike arapske manjine u Izraelu koja je ikad ušla u vladu.

<