Site icon Ljepota Islama

Izetbegović poručio Čoviću: Ne pokušavajte staviti okove četiri puta brojnijem narodu, organizirat ćemo se i razbiti ih

Sporazum koji su potpisali predsjednici SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a sadrži sve što je Bosni i Hercegovini potrebno

Sporazum koji su potpisali predsjednici SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a sadrži sve što je Bosni i Hercegovini potrebno u sljedećem mandatu, rekao je u intervjuu za Anadolu Agency Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA).

To posebno, naglasio je Izetbegović, važi kada je u pitanju evropski put, kada je u pitanju NATO, kada je u pitanju obnova ekonomije, zaštita ljudskih prava, izgradnja infrastrukture, kao i bitne stvari koje se odnose na proporcionalnu zastupljenost koja u ovom času nije ispoštovana.

Istina je, kako je kazao, da, nažalost, naši ljudi nedovoljno čitaju, nego se vode za mišljenjem političkih opredijeljenih analitičara ili novinara.

Naglasio je da je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik odbijao slanje Godišnjeg nacionalnog plana BIH za NATO (ANP) od početka.

Naglasio je da se stoga nada da će se, ipak, postići sporazum i da je ovo što radi Milorad Dodik političko blefiranje, da neće biti spreman da krene u neke teške političke avanture, u destabiliziranje prilika u zemlji.

Izmjene izbornog zakona moraju poći od predusa Suda za ljudska prava
Kada je u pitanju izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH Izetbegović naglašava da one moraju polaziti od presuda Suda za ljudska prava po apelacijama Sejdić-Finci, Zornić, Pilav i ostalim.

Ističe kako SDA neće pristati na formiranje vlasti u FBiH uz ucjenu HDZ-a BiH da se prije toga mora izmijeniti Izborni zakon BiH.

Čak i poslije ovih izbora, navodi Izetbegović, se takva politika nastavlja.

Narušen kredibilitet BiH
Izostankom imenovanja delegacije BiH pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, Parlamentarnoj skupštini OSCE-a i drugih međunarodnioh organizacija Izetbegović smatra da jeste narušen kredibilitet BiH.

Kako je kazao, ne dolazi u obzir vezivanje pitanja budućnosti Kosova sa BiH. Stava je da imamo razloga za bojazan da bi do izbora 2022. godine u većoj ili manjoj mjeri mogle da se produkuju političke krize.

Što se tiče Srbije i Hrvatske, kaže Izetbegović, oni već odavno, i jedna i druga zemlja izbjegavaju da riješe otvorena pitanja sa BiH na jedan temeljit način, da se naprave međudržavne komisije koje bi razmotrile ta pitanja, predložile rješenja.

Autoput i brza cesta Sarajevo – Beograd nakon uspostave novog Vijeća ministara BiH
Izetbegović je kazao da je nedavno razgovarao sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan) o izgradnji autoputa i brze ceste Sarajevo-Beograd, prenosi Avaz.

Bosna i Hercegovina će sigurno odoljeti svim novim napadima unatoč svemu, zaključio je Izetbegović.

Exit mobile version