<

Izetbegović: Nadam se da će stavovi Njemačke biti okvir za djelovanje novog visokog predstavnika Schmidta

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović oglasio se nakon što je danas Vlada Njemačke objavila zvanični stav o pregovorima koji se vode u Bosni i Hercegovini o reformi Izbornog zakona, uz poruku da su protiv “legitimnog političkog predstavljanja” u BiH. 
Pozdavljam zvanični stav Njemačke da je u reformi izbornog zakonodavstva potrebno izmijeniti Ustav BiH, kako bi se u potpunosti implementirale presude Evropskog suda za ljudska prava i otklonila diskriminacija prema dijelu građana BiH koji nisu iz tri konstitutivna naroda.
SDA već dugo zagovara taj stav kroz bezrezervnu provedbu presuda Sejdić-Finci i ostalih, što je i obaveza na evropskom putu, sadržana u 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Zahtjev SDA je, dakle, da svaki građanin na svakom pedlju ove zemlje ima jednaka prava, da može glasati za koga god hoće i kandidirati se za svaku poziciju. I bez toga neće biti prihvaćene izmjene Izbornog zakona.
Veoma značajnim smatram i stav Savezne vlade Njemačke da bi insistiranje na načelu „legitimnog političkog zastupanja naroda“ moglo produbiti etničke podjele i otežati provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava. Bez reduciranja nadležnosti domova naroda na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa ovaj zahtjev HDZ je neprihvatljiv za SDA, na čemu uporno insistiramo i što jeste glavni kamen spoticanja u dugogodišnjim pregovorima sa HDZ-om.
Nadam se da će izneseni stavovi Njemačke biti okvir za djelovanje novog Visokog predstavnika Christiana Schmidta.
saff.ba
<