<

Izetbegović, Džaferović i Komšić o presudi zločincu Mladiću: Prihvatanje istine jedini pravi put

Pozdravljam presudu Mehanizma za međunarodne krivične sudove kojom je ratni zločinac Ratko Mladić pravomoćno osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, uprkos činjenici da u toj presudi zločini u Foči, Kotor-Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu i Vlasenici, iako su imali sve elemente genocida, nisu označeni kao takvi.

Stoji ovo u reakciji predsjednik SDA Bakira Izetbegovića na pravosnažnu presudu ratnom zločincu Ratku Mladiću.

– Mladić nosi veliku odgovornost za genocid i druge stravične zločine počinjene tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali stotine onih koji su okrvavili ruke još uvijek žive slobodno, na teritoriji naše zemlje ili uživajući protekciju susjednih država, navodi Izetbegović i dodaje:

– Krajnje je vrijeme da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine prestane sa pokušajima vještačkog izjednačavanja odgovornosti, te da procesuira sve one za koje postoji osnovana sumnja da su pravili zločine u Sarajevu, Srebrenici, Prijedoru, Foči, Zvorniku i desetinama drugih mjesta u Bosni i Hercegovini u kojima je zarad velikodržavnih projekata protjerivano, zlostavljano i ubijano civilno stanovništvo.

Izetbegović dodaje da bi ova presuda trebala pomoći i srpskom narodu da skine teret koji mu nameću oni koji u njihovo ime odlikuju ratne zločince, slave ih i negiraju njihove zločine.

– Prihvatanje istine je jedini pravi put za uspješniju budućnost svih nas na ovim prostorima, poručio je Izetbegović.

Džaferović: Zaokružena slika o političkom i vojnom rukovodstvu RS

Na ovom svijetu ne postoji kazna koja bi bila adekvatna zločinima za koje je kriv Ratko Mladić, izjavio je danas član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

– Nijedna kazna ne može vratiti u život ubijene, niti može osigurati potpunu pravdu, ako imamo u vidu monstruoznost zločina opisanih u presudi – rekao je Džaferović na konferenciji za novinare u Sarajevu, nakon što je ratnom zločincu Ratku Mladiću danas u Hagu izrečena kazna doživotnog zatvora.

– Ipak, činjenica da je Mladiću izrečena najteža kazna propisana Statutom, kazna doživotnog zatvora, predstavlja djelimičnu pravdu i satisfakciju za žrtve. Važno je da takav zločinac više nikada ne bude na slobodi. Važno je da su pred licem cijelog svijeta njegova zlodjela iz proteklog rata nazvana pravim imenom. Važno je da će ga civilizirani svijet nakon ove presude pamtiti samo kao ratnog zločinca i ništa više – navodi Džaferović.

Kaže kako mu je žao što ovaj, kao ni drugi sudovi ranije, nije imao snage i hrabrosti da konstatuje da je genocid, osim u Srebrenici, počinjen i u Prijedoru, Kotor Varoši, Foči, Vlasenici, Sanskom Mostu, Ključu i drugim općinama u BiH, jer je to očigledna činjenica.

Komšić: Presudom Mladiću okončana ideja o mirnim razlazima

Današnja presuda Ratku Mladiću u kojoj je utvrđeno postojanje više udruženih zločinačkog poduhvata i to političkog, a sada i vojnog rukovodstva Republike Srpske, jasno govori da je postojala namjera za činjenje niza najstrašnijih zločinačkih djela u Bosni i Hercegovini, temeljenih na etničkim razlikama.

Time je veoma jasno utvrđeno da je iz te namjere političkog i vojnog vođstva Republike Srpske proizašlo planiranje, organizovanje i provođenje tog niza najtežih krivičnih djela, među kojima je i zločin genocida, zločin protiv čovječnosti, niza ratnih zločina i etničkog čišćenja. Kada to sve znamo, onda je jasno da tadašnje političko i vojno rukovodstvo Republike Srpske imalo za svoj cilj stvaranje etnički očišćene Bosne i Hercegovine, u kojoj bi oni na taj način stvorili potpuno drugačiji ambijent za realizaciju njihovih političkih ciljeva, sa kojima se nažalost suočavamo i danas u mirnodopskim uslovima.

Ako znamo da su vojni i politički vrh Republike Srpske presuđeni za udruženi zločinački poduhvat, sa čijim posljedicama se suočava sadašnja Bosna i Hercegovina, onda se postavlja pitanje i djelovanja sadašnjeg političkog rukovodstva Republike Srpske, koje kroz negiranje presuda međunarodnih sudova, zapravo nastavlja potpuno istu matricu rada, ali u današnjim mirnodopskim uslovima.

To jasno govori da Republika Srpska neće nikada biti samostalna niti nezavisna država, jer je teško povjerovati da će bilo ko, bilo kada priznati nešto što je nastalo na udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je u realizaciji svojih ciljeva počinio i zločin genocida. Ostaje otvoreno pitanje, za sve nas kao i za naredne generacije, kako da se Bosna i Hercegovina redefinira na novim osnovama, u čemu ne mogu učešće imati nosioci niti elementi udruženog zločinačkog poduhvata, koji je utvrđen u današnjoj haškoj presudi Mladiću.

Dakle, ovim je okončana ta ideja o nekim mirnim razlazima, koje neki puštaju javnost radi vlastitih političkih ciljeva, te da se u budućnosti moramo okrenuti tome da se iz političkog i javnog života izbace svi ovi elementi koje je Hag utvrdio kao udruženi zločinački poduhvat.

<