<

Iza “Rezolucije o stradanju Srba u Srebrenici” stoji država Srbija

za istraživanje genocida Kanada (IGK) reagovao je na usvajanje “Rezolucije o stradanju i zločinima nad srpskim narodom Srebrenice u 20. stoljeću” u Skupštine opštine Srebrenica.

– IGK najoštrije osuđuje i potpuno odbacuje anticivilizacijsko, dehumanizirajuće usvajanje navedene rezolucije bez prisustva odbornika iz reda bošnjačkog naroda. Jednostrani čin političke opcije u Skupštini opštine Srebrenica koja kontinuirano ne priznaje internacionalni poredak, negira sudski dokazane i historijski i naučno utvrđene činjenice o genocidu, agresivno atakuje na istinu, pravdu, kulturu sjećanja, mir i sigurnost i agresivno dehumanizira žrtve genocida u cilju promijene karaktera vojnog sukoba koji je bio obilježen agresijom i genocidom na Bosnu i Hercegovinu i njene građane, posebno Bošnjake, se namjerno dešava uoči komemorisanja 26. godišnjice od genocida u Srebrenici i poslije presuda osuđenim ratnim zločincima Mladiću, Stanišiču i Simatoviću, presuda koje su potvrdile ranije presuđen udruženi zločinački poduhvat, odnosno agresiju Srbije na Bosnu i Hercegovinu.

Upotrebom političkih poltrona u Skupštine opštine Srebrenica, negator države Bosne i Hercegovine i negator genocida, Milorad Dodik pokušava internacionalizirati negiranje genocida, kao navodnu osnovnu komponentu antibosanskog kvazi diplomatskog djelovanja – poručuju iz IGK-a.

Podsjećaju da su Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, presudili da se u Srebrenici desio genocid nad Bošnjacima, a Srbija, kao jedina država u svijetu, osuđena da nije spriječila genocid i kaznila počinioce.

– U najmanje tri presude presuđen i udruženi zločinački poduhvat, odnosno agresija Srbije na Bosnu i Hercegovinu. Dakle imamo utvrđene sve sudske činjenice, i ovo je zapravo pokušaj revizionističkog pristupa onome što je već nedvosmisleno utvrđeno. Genocid u Srebrenici je nakon holokausta prvi pravno verifiviciran genocid u Evropi, što znači da ima i pravnu i historijsku validnost.

Dodik i njegovi poltroni u Srebrenici su svjesni društvene, historijske i naučne istine da su Srbija i paradržavna tvorevina Republika Srpska planirale i vodile agresorski rat protiv Bosne i Hercegovine te počinile genocid nad Bošnjacima, što potvrđuju brojne presude, dokumenti i rezultati istraživanja Komisije Vlade Republike Srpske o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine.

Ti antibosanski elementi svjesni su krivične i političke odgovornosti za genocid, a posebno su svjesni činjenice da je entitet Republika Srpska nastao na genocidu, da je riječ o genocidnoj tvorevini koju je legalizovao Dejtonski mirovni sporazum. Upravo zato srpska nacionalistička, politička i akademska elita godinama preduzima brojne radnje i aktivnosti koje imaju za cilj negiranje genocida, falsifikujući relevantne dokumente i obmanjujući domaću i svjetsku javnost.

Riječ je o dobro smišljenom projektu iza kojeg stoji država Srbija i njen marionetski režim u Republici Srpskoj, za čiju se realizaciju izdvajaju ogromna finansijska i materijalna sredstva, posebno u SAD i Kanadi, te angažuju mnogi kvazi lobisti i istraživači.

Imajući u vidu da ovakav teški atak na istinu, pravdu i žrtve, direktno atakuje na ugled i značaj međunarodnog prava, međunarodne pravde i međunarodnih institucija, Internacionalni ekspertni tim IGK će poslati pismo premijeru Kanade i drugim nadležnim kanadskim političkim i pravnim subjektima i tražiti da Kanada zajedno sa drugim državama hitno djeluje.

Istovremeno ponovo ćemo tražiti od visokog predstavnika u Bosni i Hercegovinu primjenu bonskih ovlaštenja u smislu sankcionisanja negatora genocida i nametanja zakona o negiranju genocida kako bi se konačno zaustavilo negiranje, relativiziranje i trijumfalizacija genocida, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

 

saff.ba

<