<

Ivanić: Nema sredine, gubitnik je ili Dodik ili Izetbegović

Ne vjeruje u mogućnost brzog formiranja novog Vijeća ministara.

Predsjednik PDP-a i bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kaže da ne vjeruje u mogućnost brzog formiranja novog Vijeća ministara uprkos jučer dogovorenim Principima o formiranju vlasti na nivou BiH, koje su potpisali Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Ivanić smatra da je ključno pitanje na koje potpisnici tog sporazuma još nisu dali odgovor jeste to hoće li BiH nastaviti približavanje NATO-u.

– Sam sporazum tako je napisan da me podsjeća na onu priču kad je majka savjetovala sina da ne ide sredinom puta, jer bi ga nešto moglo udariti, ali da ne ide ni pored puta jer bi mogao pasti u grmlje. Savjetovala ga je da ide “onako”. To “onako” u ovom slučaju nije moguće. Zaista se postavlja pitanje da li u tom sporazumu ima Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) ili ga nema. Ako ga ima, Dodik je definitivno gubitnik. Mislim da je to stvar oko koje se i dalje sve vrti, jer ako ne bude ANP-a, onda je ogroman gubitnik Izetbegović i on to sigurno ne može izdržati ni u svojoj stranci, a posebno ne u javnosti. Ako ANP-a ima, onda je najveći gubitnik Dodik – kazao je Ivanić za Insajder.

Ivanić, također, smatra da je potpuno besmisleno to što je lider SNSD-a Milorad Dodik postavio rok od 30 dana da se na osnovu potpisanih principa formira novo Vijeće ministara BiH.

– Tu nisu potrebni nikakvi rokovi. Sve je moguće ako to oni žele. Kako su se brzo dogovorili da SDA podrži četiri delegata SNSD-a za Dom naroda BiH? Kako su se dogovorili da izaberu rukovodstvo Predstavničkog doma, ili kako su se dogovorili da izaberu rukovodstvo Doma naroda? Sve se oni mogu dogovoriti ako hoće – smatra Ivanić.

Ponovio je da je ključno pitanje u vezi s tim ko je gubitnik, te kako se plaši da bi u tome gubitnik mogao biti Dodik.

– On u tome nije toliko važan koliko je važna Republika Srpska i koliko bi to moglo da liči na poigravanje politikom unutar RS. Kao što sam već ranije govorio, Dodiku je očigledno najvažnije to da je njegova stranka na vlasti. Najava Mirka Šarovića da bi on mogao da formira vlast, na Dodika je očigledno do te mjere uticala da je izgleda pristao i na rečenicu da će nastaviti da sarađuje sa NATO-om, iako je uporno tvrdio da neće – kaže Ivanić.

On, između ostalog, ističe da će u narednih nekoliko dana biti poznato da li sporazum koji su potpisali lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a predstavlja samo mrtvo slovo na papiru, koje je, prema Ivanićevim riječima, u jednom trenutku trebalo zadovoljiti i određene međunarodne faktore.

– Ispalo je da su svi kao fini, a sad će vjerovatno u pokušaju implementiranja tog sporazuma svako svakog početi da optužuje i mislim da će se saga oko formiranja vlasti nastaviti. Ne mislim da su oni spremni da to provedu, jer, ponavljam, ostaje ključno pitanje, a to je ANP. Iskreno, meni ovaj sporazum samo liči na neku vrstu razvlačenja i da će ostati samo mrtvo slovo na papiru – naveo je Ivanić.

cazin net

<