<

Italija: Broj zaraženih korona virusom stigao do 400, troje izliječenih

Civilna zaštita Italije, u kojoj je 12 ljudi umrlo od korona virusa, saopštila je večeras da je broj zaraženih došao do 400.

Šef Civilne zaštite Angelo Borelli rekao je da nema novih smrtnih slučajeva i dodao da su tri osobe definitivno izliječene.

Radi se o tri pacijenta liječena u Rimu od početka februara, par kineskih turista i jedan mladić koji se vratio iz Kine. Oni su bili prvi slučajevi korona virusa u Italiji.

Kineskom paru, koji je stigao u Italiju 20. januara, utvrđeno je da ima virus dan kasnije, i bili su u teškom stanju. Bili su na reanimaciji.

“Tri pacijenta su izliječena, to je poruka Italijanima da je bolest izlječiva”, rekao je danas direktor referentne bolnice za infektivne bolesti u Italiji Spalancani iz Rima.

Bolnica je u liječenju koristila eksperimentalnu antivirusnu terapiju, rekao je on.

Ljekarski izvori su rekli za AFP da su ljekari eksperimentisali sa tretmanom sa antiviralnim agensima i lijekovima korištenim protiv virusa ebole.

Od 400 slučajeva potvrđenih do danas, samo 36 se nalazi na intenzivnoj nezi, rekao je Angelo Borelli.

Od 9.587 testova urađenih od prošlog petka manje od četiri posto je bilo pozitivno, navela je Civilna zaštita. Testovi su obavljeni na osobama koje pokazuju simptome i onim koje su imale kontakte sa pozitivnim osobama, rekao je Borelli.

Lombardija, gdje se nalazi Milano, ekonomski centar zemlje, i dalje je virusom najteže pogođena regija sa 258 slučajeva, među kojima prvi put i četvoro djece ili adolescenata (od četiri, dvije, deset i 15 godina) kod kojih su simptomi laki.

Ukupno 18 karabinjera iz Kodonga su danas izolovani iz predostrožnosti zbog toga što su učestvovali u oproštajnom slavlju kolege koji je dobio virus.

Kodongo i devet gradova kao i jedno selo u Venetu su u karantinu od kada je hospitalizovan nulti pacijent, za koga je vezana većina slučajeva u Lombardiji.

Druga najteže pogođena oblast u Italiji je Veneto sa 71 zaraženim, gdje je u petak zabilježen prvi smrtni slučaj.

Zaraženih ima i u Emiliji Romanji, Pijemontu, Toskani, Liguriji, Siciliji, Trentinu, Južnom Tirolu, Markeu.

Ukupno devet oblasti pogođeno je epidemijom i tu se dodaje Lacio, oblast oko Rima, gdje su izliječena tri pacijenta koji nemaju veze sa epidemijom na sjeveru.

N1

<