<

Iskoristite kišu…

Znate da vani pada kiša kada vidite ljude kako trče tražeći sklonište. Kad uspiju pronaći krov nad glavom, izrazi njihovog lica kažu: “Uh, pada kiša!”

Što se tiče Poslanika, s.a.v.s., njegov pristup kiši bio je posve drugačiji. On bi izrazio veliku sreću njezinim dolaskom, daleko od toga da bi bježao od nje, on bi svjesno nastojao da otkrije dijelove svoga mubarek tijela kako bi imao direktan kontakt s kišom.

Enes kaže: Bili smo sa Allahovim Poslanikom kada je počela padati kiša. Allahov Poslanik odgrnuo je svoju odjeću kako bi pokisnuo. Upitali smo: ‘Allahov Poslaniče, zašto si to učinio?’, a on je odgovorio: ‘Zato što je ona nedavno bila kod svoga Gospodara’. (Muslim)

Imam en-Nevevi je kazao o ovome: Ovaj hadis je dokaz onima koji tvrde da je preporučeno otkriti dio tijela, osim intimnih dijelova, kada počne kiša kako bi tijelo uspostavilo kontakt s njom.

Stoga je jasno da postoji problem pri izražavanju nezadovoljstva dolaskom kiše i označavanjem je s nečim drugim osim pozitivnim opisima iz Kur’ana. Kada nas djeca čuju kako kažemo ‘ružno je vani’ i da koristimo opise poput ‘strašno’ i ‘užasno’ mi im prenosimo ispravnu sliku?

Imam Kurtubi je kazao: Ovakvo ponašanje Poslanika, s.a.v.s., prema kiši je traženje njenog bereketa i lijeka, jer je Allah opisao kao ‘milost’, ‘bereket’, ‘pročišćavanje’ i učinio je uzrokom života i udaljavanjem kazne. Druga korist iz ovog hadisa je poštovanje prema kiši i izbjegavanje njenog podcjenjivanja.

Ashabi su slijedili ovaj obrazac, stoga je Osman pri prvoj kiši izlagao svoje tijelo, kao i Ibn Abbas. Zapravo, ‘Ali bi sjedio sjedio na kiši i govorio: Ona je nedavno bila na Aršu.

Sljedeći put kada bude kiša padala, pokušajte da ne trčite i da se ne krijete. Zatvorite kišobran, zastanite malo, otkrijte prikladni dio tijela i oživite poslanikovu praksu dozvoljavajući kiši da stupi u kontakt s vama.

islambosna.ba

<