Iranski razarač greškom pogodio drugi brod: Poginulo 19 osoba

Iranska vojska je saopćila da je broj preminulih u incidentu na Perzijskom zaljevu porastao na 19, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema vijestima iranske novinske agencije IRNA, vojska je saopćila da je ranjeno 15 osoba kada je iranski razarač greškom pogodio i potopio drugi iranski brod tokom pomorske vježbe u Perzijskom zaljevu.

U saopćenju se navodi da je brod Konarak povučen natrag u pristanište.

Iranska vojska je ranije saopćila da se incident dogodio “greškom“.

Raketa C-802 Noor ispaljena s razarača Jamaran slučajno je pogodila Konarak, brod opšte namjene.

Izvori iz Iranskog revolucionarnog gardijskog vijeća (IRGC) incident ocijenili “ljudskom greškom“.

Do incidenta je došlo u trenutku burne aktivnosti posljednjih mjeseci u Perzijskom zaljevu zbog čega su rasle tenzije između Irana i Sjedinjenih Američkih Država.

Krajem prošlog mjeseca došlo je do opasno bliskog susreta plovila američke mornarice i čamaca iranske mornarice u blizini iranskih teritorijalnih voda u Perzijskom zaljevu. Kasnije je američka mornarica izdala saopštenje u kojem je optužila iransku mornaricu za “uznemiravanje“.

Američki predsjednik Donald Trump obratio se preko Twittera, rekavši da je dao komandu američkoj mornarici da “potope i unište“ iranske ratne brodove ukoliko “uznemiravaju“ američke brodove.

U odgovoru, načelnik IRGC-a general-major Hossein Salami rekao je da je iranskim pomorskim snagama naređeno da “napadnu bilo koji američki brod ili ratni brod“ u Perzijskom zaljevu ako “uznemiravaju” iranska plovila.

U subotu se pojavila glasina da je američka bespilotna letjelica oborena u iranskim teritorijalnim vodama, što se kasnije pokazalo kao laž.

saff.ba