<

Informaciju dao mještanin Srbin: Kod Tomašice potraga za još jednom masovnom grobnicom

Istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine nalazi se na nepristupačnoj lokaciji u mjestu Tomašica, potok Grubinac, gdje koordinira aktivnosti ovlaštenih osoba na lokaciji na kojoj su započeti radovi na pripremi za proces ekshumacije i traženja nestalih osoba.

Radi se o lokaciji na vrlo nepristupačnom terenu, gdje će biti potrebni pripremni mehanički radovi, saopćeno je iz Tužilaštva.

Postoje informacije da se na navedenom mjestu nalaze posmrtni ostaci žrtava bošnjačke nacionalnosti, ubijenih na području Prijedora 1992. godine.

Na lokaciji se nalaze predstavnici Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INOBiH), ljekar sudske medicine, pripadnici MUP-a RS-a Prijedor koji osiguravaju lokaciju, kao i potrebna mehanizacija za pripremu pristupa lokaciji.

– Proces traženja nestalih žrtava iz Prijedora, na ovoj lokaciji, započet je u koordinaciji sa predstavnicima udruge žrtava, koji su informaciju o lokalitetu, dobili od osobe srpske nacionalnosti, nastanjene na tom području. Proces radova na pripremi i ekshumaciji nastavit će se i u narednim danima – naveli su iz Tužilaštva.

saff.ba

<