<

Hoće li Erdogan proglasiti da je Amerika počinila genocid nad starosjediocima?

Budući da je američki predsjednik Joe Biden službeno priznao genocid nad Armencima iz 1915. godine, to znači da je došlo vrijeme da se razgovara i o američkim starosjediocima. Ako Sjedinjene Američke Države ne mogu postići napredak po ovom pitanju, naći će se ranjivim na svjetskoj sceni.

Kolumnistica Angelina Newsom napisala je to u svom članku u britanskom listu The Independent, navodeći na početku kako su se dva medijska sadržaja proširila internetom nakon što je predsjednik Biden službeno priznao genocid nad Armencima 1915. godine. Prvi je nezavisni članak iz 2019. godine o predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu koji je ”prijetio” priznavanjem genocida nad američkim starosjediocima koji su počinili evropski doseljenici.

Drugi je bio video isječak Ricka Santoruma, bivšeg republikanskog senatora iz Pennsylvanije i komentatora CNN-a , koji je rekao: “Izgradili smo zemlju od nule.”, što je protumačeno kao potcjenjivanje uloge autohtonog stanovništva.

Rasprava o legitimitetu

Obje izjave su pokrenule rasprave o legitimitetu Sjedinjenih Američkih Država da daju izjave o genocidu širom svijeta iako još uvijek nisu prihvatile vlastitu povijest genocida nad američkim domorocima, komentirala je Newsom.

Dodala je da je izvještaj, koji je objavio The Independent 2019. godine, pod naslovom “Erdogan prijeti priznavanjem genocida nad američkim domorocima kao odgovor na rezoluciju o Armeniji”, sada citiran na Twitteru 1.138 puta, uglavnom od korisnika koji traže od Erdogana da ispuni obećanje.

Iako mnogi tvrde da je Amerika zaista priznala svoj genocid nad američkim starosjediocima, to jednostavno nije istina, napisala je Newsom, smatrajući da je to razlog koji je doveo do ovakvih zahtijeva.

Navodi da se učenicima u školama daju razvodnjene lekcije o ovom genocidu koje se dotiču “raseljavanja” ili naglaska da su domoroci učestvovali u ratu protiv doseljenika u samoodbrani kako bi se opravdao masovni genocid. U mnogim slučajevima se opravdava i američka politika tako što se krivnja za veliki pad broja autohtonog stanovništva prebacuje na bolesti i druge faktore.

Priznavanje genocida

Međutim, kao što kaže autorica, sve ovo se može opisati jednom riječju – “genocid”.

Reklama

Ako Amerika ne prizna taj genocid, to će poljuljati vjerodostojnost američke vlade u međunarodnoj politici, a genocid nad domorodačkim narodom bit će iskorišten protiv Sjedinjenih Američkih Država.

Newsom se osvrnula na neka zlodjela počinjena nad domorodačkim narodom, među kojima su uspostavljanje škola internatskog tipa koje su domoroci bili prisiljeni pohađati kako bi “ubili Indijanca i spasili čovjeka”, što je zloglasni citat osnivača Indijske industrijske škole u Carlisleu, generala Richarda H. Pratta.

Domorodačka djeca bila su prisiljena da se šišaju i pređu na kršćanstvo. Dobila su “kršćanska” imena i morala su govoriti samo engleski jezik.

Domorocima se često dodjeljuju samo fusnote prilikom ponovnog pisanja američke historije, što znači da se genocidna zaostavština u američkoj politici prenosila generacijama i da njeni učinci traju, smatra autorica.

Sjedinjene Američke Države službeno su priznale genocid nad Armencima, što je dobra stvar, zaključila je na kraju teksta. Smatra kako je to pokazatelj da se američka vlada može suočiti s takvim pitanjima. Ali da bi Amerika zadržala svoju vjerodostojnost po pitanju ljudskih prava ili u odnosu na zlodjela iz prošlosti, ona također mora priznati vlastitu povijest i raditi na tome da je ispravi, kazala je Newsom.

IZVOR : AGENCIJE
<