<

Hoće li BiH dobiti ili izgubiti sporove teške milijardu i po KM protiv Slovenaca?

Pravobranilaštvo obavještava Vijeće ministara o postupcima u kojima su tužili firme Elektrogospodarstvo Slovenije i Vijadukt Portorož

Protiv Bosne i Hercegovine trenutno se vode dva arbitražna postupka, a u oba slučaja riječ je o slovenskim firmama. Riječ je o tužbama od skoro milijardu i po KM.

Piše: A. DUČIĆ

Prema podacima iz Pravobranilaštva BiH jedan arbitražni postupak se vodi pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova (ICSID) protiv BiH po tužbi Elektrogospodarstva Slovenije. Riječ je o tužbi teškoj 1.359.645.000 KM.

Ovaj postupak, stoji u izvještaju Pravobranilaštva koji će se uskoro naći na sjednici Vijeća ministara BiH, nalazi se u fazi rasprave o osnovanosti spora.

-Radi se o vrlo značajnom arbitražnom postupku, kako sa stanovišta izuzetno visoke vrijednosti spora, tako i sa stanovišta pravne prakse koju će arbitražni tribunal zauzeti u pogledu pitanja koja su istaknuta u dosadašnjem toku postupka – ističu iz Pravobranilaštva BiH.

Arbitražni spor je Elektrogospodarstvo Slovenije pokrenulo protiv Bosne i Hercegovine, tražeći nadoknadu od 1,36 milijardi KM za prijeratna ulaganja u Rudnik i Termoelektranu “Ugljevik” (Republika Srpska).

Elektrogospodarstvo Slovenije navodi da nije dobijalo električnu energiju iz Termoelektrane Ugljevik, tokom ratnih godina, iako su investirali u gradnju tog objekta. Prema ugovoru kojeg su 1981. potpisale Slovenija i BiH, slovensko Elektrogospodarstvo ima pravo na trećinu struje iz Ugljevika temeljem svojih ulaganja u trećinu troškova izgradnje tog energetskog objekta koji je završen 1985.

Isporuke trećine ukupne struje iz Ugljevika Sloveniji prekinute su 1991., najprije zbog prekinutih dalekovoda i uništene trafostanice u Slavoniji, a onda i rata u BiH, i nikad nisu obnovljene.

Drugi arbitražni postupak koji se vodi pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu odnosi se na tužbu slovenske kompanije Vijadukt Portorož protiv Bosne i Hercegovine, radi naknade štete od čak 100.000.000 KM.

Iz Pravobranilaštva BiH navode da je tokom 2020. godine okončana glavna rasprava. Postupak je u toku. Slovenci su arbitražni postupak protiv BiH pokrenuli nakon što nisu postigli dogovor sa Vladom RS o isplati odštete koju su tražili zbog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju dvije hidroelektrane na Vrbasu.

Treći arbitražni postupak pred ad hoc arbitražnom u pravnoj stvari tužitelja Neete Gupta, Naveen Aggarwal i Usha Industries protiv Bosne i Hercegovine, radi naknade štete, koji je bio težak 40.000.000 dolara okončan je krajem 2020. u korist BiH.

U arbitražnom postupku odbijen je tužbeni zahtjev tužilaca u potpunosti, čime je predmetni abitražni postupka riješen u korist Bosne i Hercegovine. Aggarwal je, zajedno da Gupta Neete, takođe akcionarom „Krajina osiguranja“ i njihovom kompanijom Usha Industries iz Nju Delhija, tužio BiH, odnosno Republiku Srpsku i „Krajina osiguranje“ pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Parizu.

Tvrdili su da su prevareni prilikom kupovine akcija tog društva i tražili su odštetu od 40 miliona dolara, da bi zahtjev zatim smanjili na nešto više od 30 miliona dolara ili oko 48,5 miliona KM.

fokus.ba

<