<

HDZ na silu pokušava imenovati komesara policije Hercegovačko-neretvanskog kantona

HDZ pokušava iskoristiti nedavni teroristički upada navijača Zrinjskog u Donju Mahalu za nezakonito imenovanje komesara policije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Premijer HNK-a Nevenko Herceg je na prijedlog ministra unutarnjih poslova Slađana Bevande pripremio odluku kojom se za v.d. komesara imenuje načelnik PU Čapljina Mario Zovko. Ovo imenovanje biće na dnevnom redu sjednice Vlade HNK-a koja je zakazana za četvrtak, 29.aprila u Mostaru.

SDA upozorava da se imenovanjem komesara na ovaj način direktno krši zakon koji jasno kaže da se za v.d. komesara imenuje glavni inspektor, kakva imaju dvojica u Upravi policije HNK.

“Za vršitelja dužnosti komesara policije imenuje se glavni inspektor, a ako takvih nema, onda se može imenovati i u činu samostalnog inspektora”, stoji u zakonu, što jasno govori da se ovdje procedura imenovanja ne poštuje.

Iz SDA ističu da su dvojica glavnih inspektora u MUP-u HNK Bošnjaci i da ne žele vjerovati kako ministar Bevanda prvog čovjeka policije bira po nacionalnosti, a ne po kompetencijama i tvrde da do sada nije predložio ni jednog v.d. komesara koji ispunjava uslove za tu funkciju.

Obzirom da HDZ istrajava na nezakonitom imenovanju komesara policije HNK-a, usvajanje iste zavisiće kako će glasati ministri iz SDA i Radončićevog SBB-a. Iz SDA najavljuju da će biti protiv ovog imenovanja, ostaje nepoznanica kako će se ponašati ministar privrede Željko Laketić koji je prošle godine napustio SDA i prešao u SBB.

 

saff.ba

<