<

Haos na ulicama Beograda: Policija baca suzavac na demonstrante, čuju se i pucnji

Građani Beograda, Novog Sada i Kragujevca protestuju na ulicama svojih gradova. Nekoliko hiljada građana okupilo se na platou ispred Skupštine Srbije. Ispred skupštine su brojne snage policije sa opremom za razbijanje demonstracija. Grupa demonstranata napala je Sergeja Trifunovića i otjerala ga sa protesta. U Novom Sadu demonstranti zasuli zgradu RTV kamenjem i petardama.

Demonstranti ogorčeni zbog svega što se dešava u Srbiji, posebno za vrijeme epidemije koronavirusa, na platou ispred Skupštine Srbije uzvikuju “Idite na Kosovo”, “Ostavka, ostavka”, “Ua, ua”, “Vučiću, liječi se”.

Traže ostavku Aleksandra Vučića i Kriznog štaba. Policajci ispred Skupštine drže distancu i izbjegavaju svaki kontakt sa demontrantima.

Demonstranti su probili ogradu oko Skupštine i pokušali da uđu u hol, ali ih je policija otjerala suzavcem. Na policiju su bacane baklje, petarde, flaše, limenke… Demonstranti su se razbežali u pravcu Trga Nikole Pašića i ka Bulevaru kralja Aleksandra. U stampedu su neki učesnici demonstracija povrijeđeni. Prostor ispred Skupštine je prazan, osiguran sa dva kordona policije.

Neredi u Novom Sadu

Nekoliko hiljada građana okupilo se u Novom Sadu na Trgu ispred Gradske, a pridružili su im se studenti iz novosadskih studentskih domova. Duga kolona demonstranata zatim je nastavila da se kreće ulicama grada. Tokom protesta su razlupane prostorije SNS, a razbijena su i vrata Gradske kuće.

<