<

Hamasove rakete digle u vazduh izraelski plinovod, 26 Izraelca ranjeno u napadima

Izraelski protivraketni sistemi nisu uspjeli zaustaviti masovne raketne napade Hamasove Al-Qassam brigade. Rakete su uzrokovale eksplozije širom Izraela i desetke ranjenih, prema informacijama iz medija

Plinovod izraelske državne energetske kompanije pogođen je raketnim napadom, jer protivraketni sistem Iron Dome nije uspio presresti projektile kasno u utorak, izvijestio je Reuters pozivajući se na izjavu izraelskog državnog zvaničnika i zvaničnika iz energetskog sektora.

Video koji je emitovao Kanal 12 pokazao je kako se plamen diže iz, čini se, plinskih instalacija u blizini izraelskog grada Ashkelona, južno od Tel Aviva.

Foto: AFP

Hamasova brigada Al-Qassam obećala je da će grad pretvoriti u “pakao” zasipajući ga velikim brojem projektila, tvrdeći da su u samo pet minuta ispalili 137 raketa prema Aškelonu i obližnjem Ašdodu.

Obljavljeno je da su preko 90% nedavnih raketa iz Gaze presreli protivraketni odbrambeni sistemi Iron Dome (Čelične kupole), izjavio je ranije glasnogovornik izraelske vojske Jonathan Conricus.

Izraelski borbeni avioni i jurišni helikopteri izveli su više od 130 udara na vojne ciljeve u enklavi, izjavio je Conricus. Izraelski zvaničnici potvrdili su da su ubili 15 zapovjednika Hamasa, dok je palestinska grupa pod nazivom “Islamski džihad” potvrdila da su ubijena i njena dva visokorangirana člana.

Izraelski sistem protuzračne odbrane Iron Dome nije uspio zaustaviti masovni napad Hamasovih raketa, objavili su u utorak lokalni izraelski mediji.

 

26 Izraelaca je ranjeno jer Iron Dome ne uspijeva zaustaviti rakete

U međuvremenu, broj Izraelaca ranjenih raketama popeo se na 26.

Hamas je u ponedjeljak upozorio Izrael da povuče sve snage iz kompleksa džamije Al-Aksa i okruga Sheikh Jarrah u istočnom Jerusalemu, gdje je prisilno protjerivanje palestinskih porodica potaknulo bijesne proteste Palestinaca.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je Hamas “prešao crvenu liniju” gađajući Jerusalem i obećao da će jevrejska država “odgovoriti silom”.

“Ovo je poruka koju neprijatelj mora dobro razumjeti: ako odgovorite, mi ćemo odgovoriti, a ako eskalirate, eskalirat ćemo,” odgovorili su izraelskom premijeru iz Hamasove Al-Qassam brigade.

Specijalni koordinator Ujedinjenih nacija za bliskoistočni mirovni proces, Tor Wennesland, pozvao je obje strane da zaustave sukobe, jer bi moglo doći do “rata punih razmjera”.

Izvor: Agencije/nova-zora.com

<