<

Haftarov nepriznati parlament pozvao egipatsku vojsku da interveniše u Libiji

Nepriznati istočni libijski parlament koji podržava pobunjenog generala Halifu Haftara, otvorio je vrata vojnoj intervenciji egipatske vojske u Libiji. Naime, spomenuti parlament jutros rano uputio je zvanični poziv egipatskoj vojsci da interveniše i, kako se navodi, zaštiti sigurnost Libije i Egipta. Ovaj poziv dolazi skoro mjesec danan nakon što je egipatski diktator Sisi najavio da će njegova vojska spriječiti oslobađanje regija Sirte i Jufre.

“Egipatske oružane snage imaju pravo intervenirati radi zaštite libijske i egipatske nacionalne sigurnosti ako uoče neposrednu prijetnju sigurnosti naših zemalja”, navodi se u saopćenju.

Prethodno je ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je da bi libijska vlada mogla prihvatiti primirje samo ako se nelegitimne militantne snage Halife Haftara povuku iz regija Sirte i Jufra te se vrate na svoje pozicije iz 2015. godine.

“Haftar se mora povući iz Sirtea i Jufre. To smo rekli ruskoj strani. Vojne pripreme za operaciju u Sirtu su u toku, iako još uvijek čekamo nagodbu za pregovaračkim stolom. Ali ako se on ne povuče, pokazat ćemo odlučnost”, rekao je Cavusoglu.

Očigledno su Halifa Haftar i njegovi saveznici shvatili da će Vlada Libije uskoro krenuti u oslobađanje Sirte i Jufre, zato sada pokušavaju pronaći legalna opravdanja za intervenciju egipatske vojske.

Turski predsjednik Erdogan poručio je prije nekoliko dana kako su “strani plaćenici” pretvorili Libiju u krvoproliće te kako isti moraju napustiti ovu zemlju. Također je rekao kako pojedine zemlje moraju prestati podržavati nelegitimne stranke, misleći pritom na istočne libijske vlasti. Nije precizirao na koje strane plaćenike misli, no očito se pritom referirao na rusku privatnu vojnu kompaniju Wagner Grupa.

Libiju je nakon svrgavanja Muammara Gaddafija 2011. godine razorio građanski rat. Nova vlada te zemlje osnovana je 2015. godine na temelju sporazuma pod pokroviteljstvom UN-a, ali napori za dugotrajno političko rješenje nisu uspjeli zbog vojne ofanzive Haftarovih snaga.

UN priznaje libijsku vladu na čelu s Fayezom al-Sarrajom kao legitimnu vlast, dok se Tripoli bori protiv Haftarovih militanata. Vlada je u martu ove godine pokrenula operaciju “Mirna oluja“ protiv Haftarovih snaga kako bi se suprotstavila njegovim napadima na glavni grad Tripoli i nedavno oslobođena strateška mjesta, uključujući vazduhoplovnu bazu al-Watiya i grad Tarhuna, posljednje uporište Haftara na zapadu Libije.

<