<

Grčka nabavlja napredne borbene avione Dassault Rafale od Francuske

Grčka pregovara s Francuskom i drugim zemljama oko nabavke oružja za jačanje svojih oružanih snaga, rekao je vladin dužnosnik Reutersu u utorak, dok rastu napetosti zbog energetskih resursa u regiji.

Dan ranije, grčki ministar finansija rekao je da je zemlja spremna potrošiti dio svojih novčanih rezervi na kupovinu oružja i drugih sredstva koja će pomoći u povećanju “odvraćujećeg faktora”, nakon višegodišnjeg stezanja kaiša u izdvajanjima za odbranu.

“U pregovorima smo s Francuskom i drugim državama, kako bismo povećali obrambeni potencijal naše zemlje. U tom okviru postoji rasprava koja uključuje kupovinu aviona.” Rekao je vladin dužnosnik za Reuters.

Dužnosnik je dodao da nisu donesene konačne odluke. Grčki mediji izvijestili su u ponedjeljak da je Atina pristala na kupovinu 18 borbenih aviona Dassault Rafale, proizvedenih od strane francuske kompanije Dassault Aviation.

“Ne postoji sporazum kako je napisano u nekoliko medija. Međutim, postoje razgovori o brojnim temama”, rekao je francuski vladin izvor, ne navodeći daljnje detalje.

Grčka se našla u eskalaciji napetosti sa susjednom Turskom oko niza pitanja, uključujući preklapajuće zahtjeve za energetskim resursima u regiji, na temelju suprotnih tvrdnji o opsegu njihovih kontinentalnih pojaseva.

Napetosti su eskalirale prošlog mjeseca, nakon što je Ankara poslala brod za seizmičko istraživanje Oruc Reis u sporno područje, nakon sporazuma između Atine i Kaira i ratifikacije sporazuma od strane dvije države.

Francuska i Njemačka pokušale su posredovati u ublažavanju napetosti, dok je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis prošle sedmice dva puta razgovarao s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

U ponedjeljak navečer Turska je produžila vremenski okvir za seizmičke aktivnosti broda Oruc Reis do 12. septembra.

Grčko ministarstvo vanjskih poslova proglasilo je aktivnosti turske strane nezakonitim i pozvalo Tursku “da odustane od svakodnevnih prijetnji i da radi na sigurnosti i stabilnosti u regiji”.

Francuski nosač aviona Charles de Gaulle

U međuvremenu, Francuska je poslala nosač aviona Charles de Gaulle u istočno Sredozemlje. Pozivajući se na izvore francuskog Glavnog stožera, francuski mediji izvještavaju kako se očekuje da će na to područje uskoro stići nosač zrakoplova Charles de Gaulle.

Nosač aviona na to područje dolazi s punim vojnim teretom. Charlesa de Gaulle pratit će nepoznati broj brodova i podmornica francuske mornarice.

Prema francuskim izvorima, Charles de Gaulle je isplovio iz luke Toulon opisan kao “spreman za bitku”.

Predsjednik Rosoboronexporta, ruske državne agencija za izvoz oružja, Aleksander Miheyev potvrdio je kako je potpisan ugovor o novim isporukama S-400 Turskoj, međutim, kako se razgovara još uvijek o načinima finansiranja.

U prošlosti je turska strana izgledala pomalo neodlučno u pogledu novih nabavki S-400, međutim, eskalacijom situacije u istočnom Mediteranu situacija se izgleda promijenila.

Turski vojni stručnjaci kažu kako 18 borbenih aviona Dassault Rafale sada neće donijeti značajnu prevagu vojne ravnoteže u zraku. Veći problem za tursku stranu biće ukoliko Grčka modernizuje svoje F-16 na posljednju konfiguraciju F-16V block 72.

Turska istovremeno radi na modernizaciji svojih F-16 aviona, domaćim kapacitetima, koji bi uskoro trebali dobiti domaći AESA radar.

<