<

Grčka i Francuska obavile zajedničku vojnu vježbu na istočnom Sredozemlju

Grčka i Francuska su obavile zajedničku vojnu vježbu na istočnom Sredozemlju.

U saopćenju iz Generaštba vojske Grčke navedeno je kako su dvije zemlje u okviru stalne vojne saradnje provele zajedničku vojnu vježbu na području istočnog Sredozemlja, uključujući i regiju za koju je Turska izdala međunarodnu poruku za pomorsku sigurnost (NAVTEX).

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u četvrtak je kazao kako su dijalog i pregovori jedini način rješavanja spora između Turske i Grčke oko istraživanja energenata u istočnom Mediteranu, dodavši da Ankara ne stremi nikakvoj „avanturi“ u toj regiji, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

„Put rješenju spora u istočnom Mediteranu je u dijalogu i pregovorima. Ako budemo djelovali zdravorazumski, moći ćemo pronaći rješenje koje zadovoljava obostrane interese. Ne tražimo nepotrebne avanture ili podizanje napetosti“, rekao je on.

Turska i Grčka spore se oko teritorijalnih voda bogatih energentima, a napetosti između dvije zemlje su porasle u ponedjeljak nakon što je Turska u spornom području krenula s istraživanjem nafte i plina.

Atina je odmah osudila taj potez kao ilegalan te je zatražila podršku saveznika u Europskoj uniji.

Francuska je smjesta pozvala EU da Turskoj uvede sankcije te je danas u vodama Krete s grčkim snagama održala vježbe.

Grčko-francuske vojne vježbe

Zajedničkim grčko-francuskim vojnim vježbama francuski predsjednik Emmanuel Macron prvi put je jasno dao do znanja da njegova zemlja želi ojačati svoju prisutnost u istočnom Mediteranu.

Francuska je ranije danas saopćila da će „privremeno pojačati“ svoju vojnu prisutnost na istočnom Mediteranu „kako bi pratila situaciju u regiji i pokazala svoju odlučnost da se poštuje međunarodno pravo“.

Bez da je ikoga imenovao, Erdogan je kazao da jedna zemlja koja nema ni obalu u istočnom Mediteranu gura Grčku da poduzima „pogrešne poteze“ u regiji.

„Niko ne bi o sebi trebao imati previsoko mišljenje. Da budem potpuno jasan: ne pokušavajte izvoditi predstavu“, poručio je turski lider.

saff.ba

<