<

GRAĐANI BIH U STRAHU Šta nas čeka za 14 dana?

Iz Zavoda ističu da posebno zabrinjava činjenica da su mlađe osobe i stanovništvo srednje životne dobi najčešće prvooboljeli u porodicama

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo izražava zabrinutost i bojazan šta nam može donijeti period od narednih 14 dana, koliko traje period inkubacije, nakon bliskih kontakata koji su se desili tokom Kurban bajrama u BiH.

Iz Zavoda ističu da posebno zabrinjava činjenica da su mlađe osobe i stanovništvo srednje životne dobi najčešće prvooboljeli u porodicama, koji zatim prenose dalje virus na članove porodice.

Evidentirana je, zbog bliskih fizičkih kontakata na radnome mjestu, pojava klastera oboljelih unutar inistitucija i radnih organizacija.

– Ovo je posebno vidljivo u posljednje vrijeme, unatoč tome što je naredbama propisano svim pravnim i fizičkim osobama, koje zapošljavaju više od 20 uposlenika, da donesu krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu koronavirusa (COVID-19), a u skladu sa smjernicama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Zavoda za javno zdravstvo KS, dodali su.

Stoga, u preostalim danima Kurban bajrama, upućuju ponovni apel građanima Kantona Sarajevo da izbjegavaju velika porodična okupljanja, bliske kontakte, posebno ljubljenje i grljenje, kao i da na mjestima visokog rizika prijenosa virusa kao što su: vjerski obredi i vjerska događanja, javni gradski prijevoz, okupljanja u zatvorenim prostorima, zatim svadbeni saloni, plaže i bazeni obavezno nose zaštitne maske i drže fizičku distancu on najmanje 1,5 metar.

SAMOPROVJERENO.COM

<