<

Fikret Abdić priveden pa pušten, porodica snimala dolazak SIPA-e na vrata

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) priveli su sinoć Fikreta Abdića, aktuelnog načelnika Velike Kladuše i osuđenika za ratne zločine, objavila je njegova Laburistička stranka. No, on je ubrzo i pušten.

Fikret Abdić zvani Babo je priveden je na osnovu Interpolove crvene potjernice, koja je raspisana na zahtjev Ministarstva pravde Republike Hrvatske.

Pripadnici SIPA-e su saopćili Abdiću zbog čega ga privode te ga ljubazno pozvali da krene s njima do Regionalnog ureda u Banjoj Luci. No, Abdić nije otišao s njima jer nije imao advokata u tom momentu.

Iz Laburističke stranke su prvo kazali da su Fikreta Abdića priveli na njegov 82. rođendan, a snimak su objavili članovi njegove porodice.

Ipak, kako nezvanično saznajemo Abdić je već pušten uz uručen poziv po osnovu Interpolove potjernice.

Abdić i njegov sin terete se za sklapanje fiktivnih ugovora o zajmu i sporazuma o prijenosu prava vlasništva, a ukupna počinjena šteta, prema optužnici, iznosi gotovo dva miliona kuna.

Vrhovni sud Hrvatske u decembru 2019. godine prihvatio je žalbu državnog tužilaštva i ukinuo presudu Županijskog suda u Rijeci, prema kojoj je bh. poduzetnik, političar i osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić bio oslobođen optužbi za počinjenje krivičnog djela zloupotrebe položaja i ovlasti.

Fikret Abdić i njegov sin Ervin Abdić terete se za krivična djela zloupotrebe položaja i ovlasti te pomaganje u zloupotrebi položaja i ovlasti i omogućavanje drugome sticanja protupravne imovinske koristi.

Fikreta Abdića tereti se da je 2001. fiktivno posudio Agrokomercu 600.000 kuna, a zatim je, pošto novac nije vraćen, preuzeo nekretninu firme – vilu u Voloskom vrijednu 1,9 miliona kuna. Također se tereti da je 2005. opunomoćio sina, iako to nije smio, jer više nije bio direktor jedne od Agrokomercovih firmi, da potpiše ugovor o kreditu sa založnim pravom na četiri građevine i dvorište u riječkoj četvrti Kozali. Obojica su se na početku suđenja očitovala da se ne smatraju krivima.

<