Federer je toliko bogat da zarađuje više od najplaćenijeg glumca Hollywooda

Fantastični Švicarac jučer je u polufinalu Wimbledona u četiri seta bio bolji od njegovog najvećeg rivala, Rafaela Nadala, i u nedjelju će protiv Novaka Đokovića tražiti svoj deveti naslov na najprestižnijem teniskom turniru na svijetu.

Da, nije Federer dominantan kao što je u tridesetima, ali čovjek je konstantno među trojicom najboljih na svijetu, a osvoji li Wimbledon u nedjelju, preskočit će Rafu Nadala na drugom mjestu.

Osim fenomenalnih rezultata u više od 20 godina karijere i njegove dugovječnosti, Federer je u tom razdoblju uspio zaraditi novac kao nijedan tenisač prije njega.

Ugledni Forbes nedavno ga je smjestio na 11. mjesto najplaćenijih svjetskih zvijezda, a osim sportaša u konkurenciji su bili poznati glumci, pjevači, komičari i mnogi drugi. Primjerice, Federer zarađuje više od najplaćenijeg glumca Hollywooda Dwaynea Johnsona, a od sportaša, ispred njega su samo boksač Canelo Alvarez i naravno trojica nogometaša, Neymar, Cristiano Ronaldo i Lionel Messi, piše Index.

Federerova ukupna vrijednost iznosi nešto manje od 400 milijuna eura prema podacima Celebrity Net Wortha. Samo od nagradnih fondova turnira, u karijeri je zaradio više od 110 milijuna otkako je postao profesionalac u 1998. Već sada je osigurao 1,3 milijuna eura u Wimbledonu ove godine, a osvoji li naslov uzet će ukupno 2,6 milijuna.

Prošle godine, Federer je prekinuo dugogodišnju suradnju sa svjetskim gigantom u proizvodnji sportske opreme, Nikeom, kako bi potpisao 10-godišnji ugovor s japanskom kompanijom, Uniqlo. Ugovor je vrijedan 265 milijuna eura. Za usporedbu, u 20 godina suradnje s Nikeom, Federer je uzeo ukupno 141 milijun.

Mercedes-Benz i Lindt su produljili sponzorske ugovore s Federerom na kraju 2017. kao i talijanski proizvođač tjestenine Barilla koja će mu platiti 39 milijuna eura. Nismo ni spomenuli sponzore poput Rolexa, Rimowe i Moeta.