<

Federalna TV pripojila Brčko RS-u iako je za taj grad palo 556 šehida

Malo je nedostajalo pa da rat bude produžen. Strana koja je zagovarala cjelovitu BiH nije htjela tokom pregovora u Daytonu da Brčko pripadne tvorevini Radovana Karadžića. Kada je bilo izvjesno da Slobodan Milošević ne želi iz velikosrpskih čeljusti ispustiti Brčko, naši su odustali od pregovora i bili su spremni na još borbe kako ne bi predali grad na Savi. Bili smo toliko uporni da je i Milošević vidio da neće moći biti sve po njegovom pa je omekšao i svjesno RS „prekinuo“ na ovom mjestu. Pristalo se da odluka o Brčkom bude kasnije donesena. Ipak, ono nije ostalo u RS-u, postalo je distrikt.

Da su se pitali ovi sa Federalne televizije, Brčko bi jednostavno dali u vlasništvo genocidne tvorevine. U Dnevnicima 2 i 3 ove televizije emitiranim 13. jula 2020. prikazana je mapa entiteta RS koja sadrži Brčko. Da li je to greška? Nije jer je u obje emisije korišten isti prikaz. Opetovanje ove skandalozne mape u programu FTV pokazuje da oni koji su ovo osmislili i dozvolili prihvataju i pronose falsifikat da Brčko pripada RS-u. Oni u tome ne vide nikakvu grešku niti netačnost. 

Gore: Prikaz entiteta RS na FTV
Dole: Stvarno stanje, Brčko prekida teritorijalni kontinuitet RS

Što je ovo trebalo Federalnoj, tačnije dijelu odgovornih ljudi iz ovog medija kojeg plaćaju isključivo Bošnjaci? Malo je prostora za navođenje svih propusta i sistematskih grozota koji dolaze iz ove TV kuće. Srbijanske serije odavno atakuju na kulturološki kod ovdašnjeg čovjeka, pa ga već i mijenjaju. Tako je i sa rijaliti emisijama koje proizvodi to oboljelo društvo s one strane Drine a koje nam FTV bestidno dovodi u domove. Bude ipak na FTV domaćih serija. „Lud, zbunjen, normalan“ poznata je po islamofobičnim sadržajima, a psovke i ostale vulgarnosti iz ovog serijala odavno su se primile u naše društvo. Zapošljavanje djece vojnika VRS, one koja veličaju uspjehe četnika, posebna je tema. Ideološko prenagljivanje sa jugoslovenskim naslijeđem, još je jedan od pokazatelja usmjerenja Federalne. 

Kada su pripadnici 208. viteške motorizovane brigade životima branili svoje Brčko, u toj borbi dali 556 šehida, nisu slutili da će Federalna njihov grad dati RS-u. Iako će neko reći da prikazano na FTV-u nema efekat na stvarnost, treba podsjetiti da pristajanje na ovakve stvari dovodi do mentalne predaje i prihvatanja agresorskih tvrdnji da je Brčko dio RS-a. Istu kartu viđenu na Federalnoj crtaju i velikosrpski kartografi. 

Da li postoji iko ko će ovakve izdaje i predaje kazniti i natjerati odgovorne za to da poštuju žrtve koje su date kako Brčko ne bi bilo u RS-? 

saff.ba

<