<

“EZAN JE ISPIRANJE MOZGA, ZAŠTO GA NEVJERNICI MORAJU SLUŠATI 5 PUTA DNEVNO 365 DANA U GODINI”

Poslanica Naše stranke Milomirka Mila Melank navodna je autorica emaila koji se ovih dana dijeli društvenim mrežama u kojem se o ezanu govori kao “bezobraznom ispiranju mozga”, “ideološko-propagandnom džinglu” itd.

U odgovoru na upit portala Politički.ba Melank je potvrdila da to jeste njen mail, ali da to nisu njeni stavovi nego stavovi “ispitanika”.

“Da, ja sam zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH. Pored toga što sam zastupnica, ja sam i umjetnica. Pasus koji ste mi poslali nema veze s mojim političkim angažmanom, nego s umjetničkim. Pomenuti stav nije moj”, kazala je Mili Melank.

U drugom odgovoru ona pojašnjava: “To je jedan od brojnih stavova koje sam prikupila u cilju istraživanja o doživljaju religije u javnom prostoru u cijeloj BiH. Dakle, o svom doživljaju govorili su i vjernici svih konfesija i ateisti. Istraživanje sam radila pod garancijom anonimnosti njihovim autorima, ne samo u smislu navođenja njihovih imena, već i navođenja njihovih stavova u integralnom obliku. Stavovi su trebali biti korišteni u cilju kreacije jednog performansa”.

Podsjetimo u njenom emailu upućenom na adresu Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH koji je naslovljen sa “ezan”, stoji:

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

“Zašto moramo slušati poziv na molitvu mi nevjernici?

I to 1.825 puta godišnje, svaki dan, 365 dana, 5 puta dnevno?

Kakvo je to uporno i bezobrazno ispiranje mozga?

Kako bi bilo vama muslimanima kada biste slušali Zdravomariju 5 puta dnevno, čak i da se ne emitira sa tornja crkve, nego npr. na TV?

Ništa u prirodi nije tako perzistentno zvučno agresivno.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

To jeste agresivno uplitanje u život drugih. Opomena da oni imaju pravo nad zvučnim prostorom. I da o njima svako mora čuti.

Permanentno ideološko-propagandni džingl.

Allah je jedan. Allah je najveći. Nema drugog boga osim Allaha”.

<