<

Europarlamentarci traže uvođenje finansijskih sankcija bh. entitetu RS

Grupa zastupnika Evropskog parlamenta uputila je zahtjev Evropskoj komisiji da za uvođenje finansijskih sankcija bh. entitetu RS.

Tineke Strik (Zeleni), Dietmar Koster (Socijaldemokrati) i Klemen Grošelj (Liberali) u pismu komesaru za proširenje Oliveru Varhelyiju, izražavaju duboku zabrinutost zbog trenutne situacije i nedavnih dešavanja u Bosni i Hercegovini, posebno u pogledu bojkota svih državnih institucija koje je pokrenuo član Predsjedništva BiH iz entiteta RS, a kome su se pridružili i drugi politički predstavnici Republike Srpske.

“Izražavamo najveću zabrinutost zbog odluka političkog rukovodstva Republike Srpske da bojkotira sav rad državnih institucija dok ne bude povučen zakon o kažnjavanju negiranja genocida, koji je nametnuo bivši visoki predstavnik. Nespremnošću da učestvuju u bilo kakvom radu državnih institucija i nepriznavanjem legitimne odluke visokog predstavnika, političko vodstvo RS podriva demokratske državne strukture BiH i njen ustav, kao sastavni dio Dejtonskog sporazuma, čime se ugrožava ukupna stabilnost zemlje, ali i cijele regija. Nedavne prijetnje člana Predsjedništva BiH iz RS otcjepljenjem, formiranjem vojske RS, jačanjem policije RS vojnom opremom i ukidanjem institucija na državnom nivou izravna su, mada kratkoročna prijetnja demokratiji i miru Bosne i Hercegovine, navodi se u pismu.

Oni dalje predlažu i konkretnu mjeru koju bi Evropska komisija mogla donijeti kao odgovori na bojkot.

– Uredba 2018/0247 (COD) o uspostavljanju Predpristupnog instrumenta pomoći (IPA III) predviđa odredbe o uslovljavanju finansiranja povezanom sa učinkom reformi u oblasti vladavine prava, osnovnih prava i demokratije. U slučaju značajne regresije ili stalnog nedostatka napretka, pomoć se treba modulirati u skladu s tim. Praktična implikacija trenutnog bojkota je da su sve smislene reforme ili napredak u procesu pristupanja BiH onemogućen. Budući da RS također ima koristi od finansiranja IPA III, mišljenja smo bi odgovor na proglašeni bojkot trebao biti u pokretanju Uredbe 2018/0247 (COD)”, stoji u pismu.

Ističu da bi Evropska komisija morala pokrenuti sankcije prema entitetu RS i političkim predstavnicima RS, te uskratiti novac iz IPA fondova sve dok traje bojkot.

– Obustava sredstava mogla bi poslužiti kao važan politički signal Evropske komisije u ovoj političkoj krizi. Smatramo da je to i u interesu stanovništva BiH, kao i njene evropske budućnosti. Time bi EU poslala snažan signal političkom rukovodstvu RS, kao odgovor na njihov nedemokratski i neopravdan potez, navodi se u pismu Tineke Strik, Dietmara Köstera i Klemena Grošelja.

Inače, potpisnici pisma su predstavnici socijaldemokratske, grupacije zelenih i liberala, koje čine gotovo polovinu poslanika Evropskog parlamenta, sankcije su zatražene zbog bojkota rada institucija i blokade Bosne i Hercegovine, koju su pokrenuli politički predstavnici bosanskih Srba, piše Politički.ba.

Oni su istovremeno i izvjestitelji u sjeni ovih parlamentarnih grupacija za Bosnu i Hercegovinu.

(Vijesti.ba)

<