<

Erdogan: Turska vakcina će početi da se proizvodi na jesen

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je kako neće biti problema u opskrbi te zemlje vakcinama, te da trenutno imaju dovoljne količine vakcina protiv koronavirusa.

Erdogan je džumu-namaz, zajedniču molitvu muslimana petkom, obavio u džamiji “Hz. Alija”, na Uskudaru, u Istanbulu, nakon čega je dao izjavu medijima.

Tom prilikom upitan je za tok procesa vakcinacije.

”Ne prihvatam da ćemo imati bilo kakvih problema u opskrbi vakcinama. Trenutno imamo dovoljno vakcina. U pregovorima smo s Rusijom i dolazi vakcina Sputnik“, rekao je Erdogan.

Dodao je kako su razgovori u toku, a ako bude potrebno razgovarat će i s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

”Značajne količine vakcina Sputnik doći će iz Rusije. Također, imamo i obećanja BioNTecha, iz Njemačke, i ta vakcina dolazi. Govorim o pojedinim mogućnostima jer još uvijek nisam obavio razgovor, ali u prvoj polovini narednog mjeseca imat ćemo razgovor i s Xijem Jinpingom (predsjednikom Kine, op.a). I tu očekujemo dolazak značajnih količina vakcina, tako da ne vjerujem da će biti vanrednih situacija“, rekao je Erdogan.

Upitan kada će biti dostupna domaća vakcina, Erdogan je kazao kako univerziteti i nekoliko farmaceutskih kompanija intenzivno rade na tome.

”Čini mi se, a to govorim na osnovu onoga što su oni meni rekli, da bi proizvodnja trebala početi u septembru, oktobru. Univerziteti poput Erciyesa, pa i Univerziteta u Ankari, rade na tome i vrlo vjerovatno je da će i tu u septembru, oktobru početi proizvodnja“, rekao je Erdogan.

Osvrnuo se i na pregovore o kiparskom pitanju u Ženevi.

”Ne vjerujem Južnom Kipru, nikad se nisu iskreno ponašali. Nisu iskreno govorili. Sada su (pregovori, op.a.) pomaknuti za dva ili tri mjeseca. Ja opet ne vjerujem da će biti postignut rezultat. Jer nisu iskreni. Lagali su i na pregovorima na samitu u Burgenstocku, varali su i nisu poštivali referendum”, rekao je Erdogan.

Smatra kako strana Južnog Kipra danas radi istu stvar.

”Poznato vam je da su ministri vanjskih poslova imali razgovore. Opet su došli i iznose različite stvari. Kada se budu iskreno ponašali, vidjet će iskrenost kod nas, ali dok ne budu iskreni, s njima nije moguće postići dogovor”, poručio je Erdogan.

<