<

Erdogan: Saudijska Arabija želi kupiti turske dronove

Moguća prodaja zavisit će od ponašanja Rijada, rekao je turski predsjednik.

Turska se nametnula za jednog od vodećih proizvođača naoružanih dronova na svijetu (AP)
Turska se nametnula za jednog od vodećih proizvođača naoružanih dronova na svijetu (AP)
16 Mar 2021
Saudijska Arabija od Turske želi kupiti naoružane dronove, objavio je turski predsjednik Recep Tayyp Erdogan u utorak, što bi moglo zbližiti dvije suprotstavljene regionalne sile.

Odnosi između Ankare i Rijada su od ubistva novinara Jamala Khashoggije u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru 2018. godine zahladili, dok je trgovina naglo opala zbog nezvaničnog saudijskog bojkota turskih proizvoda, ali obje zemlje su izrazile spremnost da rade na njihovom poboljšanju.

Erdogan je u obraćanju u utorak izrazio nezadovoljstvo što je Saudijska Arabija pristala na zajedničke zračne vježbe sa Grčkom, te je nagovijestio da će moguća prodaja dronova Rijadu zavisiti od budućeg ponašanja Rijada.

„Saudijska Arabija održava zajedničke vježbe sa Grčkom. A i isto vrijeme, pita nas za naoruđane dronove. Nadajmo se da ćemo ovaj probem riješiti mirno, bez dodatnog podgrijavanja“, rekao je Erdogan.

Dronovi raspoređeni i u Siriji i Libiji
Turska se nametnula za jednog od vodećih proizvođača naoružanih dronova na svijetu, a njene letjelice prošle godine su pomogle Azerbejdžanu da stekne prednost u šestosedmičnom ratu sa Armenijom oko Nagorno-Karabaha.

Tursii dronovi su, također, raspoređeni u Siriji i Libiji.

Rijad već ima sporazum sa privatnom turskom kompanijom Vester, koji joj dozvoljava da sama proizvodi sopstvene vojne dronove.

Turske nade u poboljšanje odnosa sa Saudijskom Arabijom dio su širih regionalnih napora. Ankara tvrdi da želi popraviti odnose s Egiptom, koji su zahladili otkako je egipatska vojska 2013. godine svrgnula sa vlasti Mohameda Morsija, bivšeg predsjednika Muslimanske braće, koji je bio blizak s Erdoganom.

Reklama
Dvije zemlje podržavaju suprotstavljene strane u libijskom konfliktu i u Istočnom Mediteranu.

IZVOR : AL JAZEERA I AGENCIJE

<