<

Erdogan: Nema žive sile koja se može oduprijeti hrabroj turskoj vojsci

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je kako u budućnosti Turske, kao i susjednih Iraka i Sirije nema mjesta za separatističke terorističke organizacije, niti mjesta za terorizam uopće, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je iz istanbulske palate Vahdettin posredstvom video poziva razgovarao sa ministrom odbrane Turske Hulusijem Akarom i vojnim vrhom te zemlje u Komandnom centru operacije “Pence-Simsek i Pence-Yildirim” koju turske snage od sinoć provode protiv terorističke organizacije PKK-a na sjeveru Iraka.

Ističući kako hrabre turske snage nastavljaju odlučnu borbu protiv terorizma, Erdogan je kazao da je to historijska borba za mir u regiji.

– Odlučni smo u namjeri da u potpunosti iskorijenimo terorizam i naše građane spasimo terorističke prijetnje. Nema žive sile koja se može oduprijeti hrabroj turskoj vojsci – poručio je Erdogan.

Erdogan je također istakao da Turska, po uzoru na svoju slavnu prošlost, i dana borbu vodi bez i najmanjeg skrnavljenja istine, pravde, prava i drugih ljudskih vrijednosti.

– Cilj nam je da u potpunosti neutraliziramo prisustvo terorista na našoj južnoj granici i uklonimo terorističke prijetnje po našu zemlju. Da smo sve bliže tom cilju pokazuju i operacije koje naša hrabra vojska s uspjehom direktno izvodi u glavnim terorističkim uporištima – kazao je Erdogan.

U sinoć započetoj akciji turske kopnene i zračne snage uništavaju skrovišta terorista PKK-a na sjeveru Iraka, a Erdogan je kazao da je do sada neutralizirano više terorista.

– Akcija se provodi uz poštivanje teritorijalnog integriteta našeg susjeda Iraka i značajno će doprinijeti uspostavi mira i prosperiteta u regiji – kazao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je također poručio kako će Turska u okviru međunarodnog pravnog okvira nastaviti da eliminirati teroriste koji u regiji izazivaju samo krvoproliće, suze, bol i štetu.

– Posebno nas raduje i ponosni smo što naša hrabra vojska u operacijama koristi proizvode naše nacionalne odbrambene industrije – kazao je Erdogan.

Anadolu Agency

<