<

Erdogan: Našim mladima ostavit ćemo Tursku dostojnu naših slavnih predaka i sultana Mehmeda Fatiha

Turski aktivisti u petak navečer, 29. maja, 2020. godine, podijelili su na društvenim mrežama videoisječak koji prikazuje dio učenja sure El-Feth – Pobjeda, u džamiji Aja Sofiji, povodom godišnjice osvajanja Carigrada. 

Naime, Erdogan je u četvrtak, u povodu godišnjice osvajanja Carigrada, naredio da se u petak u džamiji Aja Sofiji prouči sura El-Feth – Pobjeda.

On je rekao: “Znate da se sutrašnji dan, petak, poklapa sa sjećanjem na osvajanje Istanbula od strane sultana Mehmeda Fatiha, pa će se sutra učiti sura El-Feth u džamiji Aja Sofiji i bit će upriličen svečani program povodom tog događaja. Pozivam turski narod da sudjeluje u njemu, moleći dragog Allaha da velikog sultana Muhameda Mehmeda Fatiha obaspe Svojom milošću, dobrotom i oprostom.” 

U petak se turski predsjednik Redžep Tayip Erdogan pojavio na balkonu palače Huber u Istanbulu sa svojim unukom i pozdravio brodove i jedrilice koje su prolazile ispred palače, prelazeći tjesnac Bosfor, noseći transparente u povodu 567. godišnjice osvajanja Carigrada (današnji Istanbul).

U svom govoru povodom obilježavanja godišnjice osvajanja Carigrada, predsjednik Erdogan je, između ostaloga, rekao: “Na 600. godišnjicu osvajanja Istanbula, 2053. godine, našim mladima ćemo, ako Bog da, ostaviti Tursku dostojnu veličine naših predaka i sultana Mehmeda Fatiha. Jedan od glavnih ciljeva turske države jeste izgraditi mlade generacije koje će temeljito učiti i pamtiti svoju povijest i civilizaciju sa punim povjerenjem i moralom.”  

Zatim je dodao: “Nadam se da će Svemogući Allah ovom narodu dati još mnogo pobjeda i uspjeha. Istanbul ima važno mjesto u mom srcu, a osvajanjem, odnosno oslobađanjem Istanbula,  otvoreno je novo razdoblje u povijesti čovječanstva. 

Svemogući Bog omogućio je sultanu Mehmedu Fatihu da oslobodi ovaj grad i značenja sure El-Feth su ostvarena i potvrđena kroz ovaj događaj. Ovaj grad je osvojen i oslobođen s ljubavlju, i mi uputpunjavamo taj put ukrašavajući ga velikim projektima i mostovima.”

saff.ba

<