<

Erdogan dao ultimatum Asadovoj vojsci da se povuče iza turskih posmatračkih položaja u Idlibu: “U suprotnom ćemo ih na to primorati”

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da će, ukoliko bude potrebno, turske snage izvoditi operacije u Idlibu u Siriji i drugim područjima, javlja Anadolu Agency (AA).

“Zračni i kopneni elementi turskih oružanih snaga će slobodno djelovati, a po potrebi izvoditi i operacije u Idlibu i svim drugim područjima našeg djelovanja”, kazao je Erdogan u obraćanju Klubu zastupnika Stranke pravde i razvoja (AKP).

Istakao je kako veliki problem predstavlja i činjenica da se u Siriji ne poštuju postignuti dogovori.

“U Siriji se ne poštuju dogovori, napad na našu vojsku predstavlja nagovještaj novog perioda za Tursku što se tiče Sirije. Sirijski režim u februaru da se povuče iza posmatračkih položaja Turske, u suprotnom ćemo ih na to primorati. Ko god pita šta Turska radi u Siriji, znajte da je ili nesmotren ili je namjerno neprijatelj ovog naroda i zemlje”, rekao je Erdogan.

Istakao je također da sirijski režim otvoreno krši primirje postignuto za Idlib, podsjetivši na napad ovog ponedjeljka u kojem je palo sedam turskih šehida i jedan civil.

Dodao je da će na svaki napad na turske vojnike ili njihove saveznike uslijediti odmazda, bez ikakvog upozorenja i bez obzira na izvor napada.

“U našim vojnim operacijama glavni princip Turske nije da se nanese šteta životima ili imovini nevinih ljudi”, rekao je Erdogan.

Istakao je i kako Ankara od Rusije očekuje da u Siriji razumije senzibilitet Turske.

<