<

Energija i produktivnost

Za svako djelo koje činimo osim vremena i fokusiranja potrebna nam je izvesna energija u vidu različitih materijalnih i nematerijalnih dobara ili resursa. Optimalno korišćenje energije je neizostavan proces ukoliko govorimo o produktivnim djelima. Uzmimo za primjer abdest.

On se uzima vodom koja mora u osnovi biti čista i čisteća. Tačno određenim redosljedom radnji kojima trošimo našu fizičku energiju peremo određene dijelove tijela koje tako ponovo hranimo novom energijom jer svi znamo kakvo duhovno i fizičko osvježenje osjećamo nakon uzimanja abdesta. Tako smo u toku samog ibadeta utrošili svoju fizičku energiju, mentalnu energiju (namjera i koncentracija) i resurse poput vode, sapuna, koje nam je Allah dao u izobilju.

Poslanik, alejhi selam, nas uči da je onaj ko opere djelove tijela prilikom uzimanja abdesta više od tri puta loše postupio i učinio zulum (nered). On nas, alejhi selam, podstiče na optimalno korišćenje energije, u ovom slučaju vode – od čega je sve nastalo. Samim tim upućuje nas da i ostale resurse koje imamo izbalansirano trošimo, nikad ne pretjerujući. Također imamo primjer u njegovom, alejhi selam, konzumiranju hrane i pića, kao i spavanju i druženju. Ni u čemu on nije pretjerivao niti je druge učio tome. U svakom djelu ili poslu energija se mora trošiti optimalno kako bismo došli do produktivnih rezultata, ponovo singergirajući sa optimalnim trošenjem vremena i pravilnim fokusiranjem.

Kako odrediti optimum?

Poslanik alejhi selam nas upravo uči tome. On je abdest uzimao samo sa čašom vode, spavao je oko 6 sati, prestajao jesti kad mu je hrana bila najukusnija tj. kad mu je konzumiranje jela bilo najslađe. Skromno je živio ulagavši u ahiret i ne opterećivajući ni svoj niti budžet države koju je kreirao.

Mi često svoju energiju trošimo, a rekla bih i zloupotrebljavamo, na dokolicu, činjenje sumnjivih stvari i grijeha, poput nekontrolisanja jezika, neumornog shoppinga, gledanja TV, ovisnosti o internetu. Pritom se umaramo i čak uništavamo pozitivnost u nama i u našoj energiji zanemarujući obaveze poput NAMAZA, BRIGE O PORODICI, SAMOIZDRADNJE LIČNOSTI, … Zato je neophodno da u cjeloživotnoj izgradnji sve dostupne resurse (informacije, fizičku i mentalnu energiju, materijalna dobra i td.) uskladimo i svrsihodno upotrebljavamo.

Predivan primjer

Možda ste imali prilike upoznati Mohameda Farisa, osnivača brenda Productive muslim koji je bio gost CLPU-a iz Sarajeva 2013. godine gdje je održao fantastičan seminar na temu Kako voditi produktivan život. U prepunoj sali Centra ponudio nam je brilijantno rješenje kako balansirati uloge iz personalnog, profesionalnog i kolektivnog konteksta življenja. Naučio nas je kako izgleda produktivan stil života kroz prizmu duhovnog, socijalnog i fizičkog. Ipak, njegov lični primjer produktivnog muslimana na djelu priča je za sebe. Uz optimalno korišćenje energije Mohamed, Allah mu dao svako dobro, uspjeva u balansiranju vjerskih, porodičnih i profesionalnih obaveza. Njegov hod, obrok, osmjeh, humor, govor, vježbanje i usavršavanje umjereni su i primjer slijeđenja Poslanika alejhi selam. Neko bi pomislio “to što on priča samo je teorija”, ali nije tako. U toku njegovog boravka u Bosni, kao organizator, nisam čula riječ ogovaranja, negodovanja, vrijeđanja, negativnosti. Jednostavno, on svoju energiju ne troši na takve stvari već je investira u budućnost koja bi trebalo, prema onome što praktikuje, pozitivno biti energizirana, ako Bog da. Pun je pozitivnih misli i ideja, zaista vas motivira i inspirira dok vas, sa druge strane, neko nazaduje i koči.

Allah, Svemilosni, Opskrbitelj, Onaj koji obilnu nafaku daje, pružio nam je ovu čistu bosansku vodu, ravnicu, planinu, hranu, energiju ne da budemo puki pasivni analizatori već aktivni investitori u sretnu i uspješnu budućnost generacija koje dolaze. Poruka za kraj: Koristimo energiju kako bismo je mogli ponovo upotrebiti kad nam najviše bude trebala, a ne da je potrošimo ili upropastimo pa posle zaliha iste nećemo moći naći.

Za Akos.ba: Enisa Aganović

<