<

Emrić iznio zabrinjavajuće podatke: 25.000 manje zaposlenih u poljoprivredi

Zastupnik Jasmin Emrić je na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine predložio zaključak kojim je tražio od Parlamentarne skupštine da u roku od 90 dana istraži, analizira, i predloži model uspostave fonda za razvoj poljoprivrede i ruralni razvoj na nivou BiH.

Jasmin Emrić je za N1 rekao kako njegov zaključak nije dobio podršku iz entiteta Republika Srpska.

“S obzirom da je na dnevnom redu bio godišnji Izvještaj iz poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2017. i 2018. godinu, te iako je to bio godišnji Izvještaj o kojem se formalno raspravlja, a kako Parlament od tada nije zasjedao, te tačke koje su ranije dostavljene tek sada se raspravljaju. Trebalo je da aktualiziramo stanje iz oblasti poljoprivrede, da ukažemo na sve teže stanje naših poljoprivrednika i farmera te da konrektno zaključkom reguliramo neka pitanja. S toga sam ja predložio da Vijeće ministara istraži mogućnost da analizira i predloži Predstavničkom domu kako pomoći poljoprivrednicima i farmerima kako bi mogli konkurirati i povlačiti sredstva iz EU fondova. Nažalost, ovaj zaključak nije dobio podršku iz entiteta RS, tako da nije usvojen, ali svrha je postignuta. Ukazali smo na tu složenost pristupanja fondovima EU za ruralni razvoj. Neophodno je osigurati neki mdoel koji će pomoći našim farmerima i poljoprivrednim proizvođačima. Pretposatvljam da se radi o tome da je to prepoznato kao prenos nadležnosti, ali tu nema osnova iz razloga što i entiteti mogu na sličan način pomoći našim proizvođačima i farmerima da koriste sredstva”, rekao nam je Emrić.

Kazao je i da se tek sad raspravljalo o Izvještaju iz 2017. i 2018. jer je bila blokada rada Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine.

Ovo su važne teme i trebaju imati više pažnje i treba bolje proučavati izvještaje. Iako se radi o sublimaciji podataka o stanju poljoprivrede, ipak se mogu prepoznati trendovi. Ovdje se može prepoznati to da se smanjuje broj uposlenih u poljoprivrednom sektoru i u 2018. godini je za 25.000 radnih mjesta, odnosno 25.000 osoba je manje zaposleno u poljoprivrednom sektoru u odnosu na 2017. To je vrlo negativan trend. Poljoprivredna gazdinstva se zatvaraju, ljudi parkiraju svoje mašine i odlaze u zemlje Zapadne Evrope tražiti posao. Ovdje se treba prepoznati trenutak kada treba djelovati da zadržimo i osnažimo postojeće kapacitete u poljoprivrednom sektoru“, komentarisao je Emrić.

U Novom danu je govorio i o prijedlogu zakona kojim se značajno smanjuju otpremnine za odlazak u penziju te je naveo kako je tu riječ o jednostavnom modelu gdje se reguliraju otpremnine, odnosno da ne budu tako visoke.

“Te otpremnine se smanjuju na neki razuman iznos koji je u skladu s ekonomskom situacijom. Otpremnine koje imaju zaposleni u institucijama BiH prilikim odlaska u penziju su u iznosu do 25.000 KM. Ovim prijedlogom izmjena zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH ograničava se taj maksimalan iznos na nekih razumnih 10.000, iako i tih 10.000 za mnoge građane u BiH je nedostižan iznos”, kazao je.

Emrić je rekao i kako je njemu stalo do građana Bosne i Hercegovine.

“Sva važna životna pitanja trebaju biti u fokusu političkog djelovanja. Kod nas često su nažalost najatraktivnija imenovanja, postavljanja na funkcije a životna pitanja, kao što je razvoj poljoprivrede, ostaje u sjeni, po strani, tako da čini mi se da te političke teme koje su atraktivnije odvlače pažnju od stvarnih problema u državi a to je kako pomoći privredi, kako ekonomske teme staviti u fokus rada”, komentarisao je gostujući na N1.

Izvor: N1

<