<

Eksperti: Pfizerov zahtjev za trećom dozom preuranjen

Unatoč brzom širenju varijante delta korona virusa, još nema dovoljno dokaza koji bi opravdali zahtjev farmaceutskog diva Pfizer Inc’s regulatorima da odobre treću, dopunsku dozu vakcine protiv COVID-19, ocijenili su stručnjaci.

Pfizer i njegov njemački partner BioNTech najavili su prošle sedmice da će od evropskih i američkih regulatora zatražiti odobrenje za vakcinisanje trećom dozom, koja bi pojačala imunitet šest mjeseci nakon vakcinacije, prenosi Hina.

Proizvođači još nisu javnosti dali na uvid podatke kojima bi poduprijeli takav zahtjev, već su najavili da će to učiniti uskoro.

Sastanak sa saveznim zdravstvenim dužnosnicima o tom pitanju najavljen je za ponedjeljak, objavio je Pfizer.

‘Potrebno je više podataka’
Neki od vodećih stručnjaka za vakcine su se zapitali o racionalnosti takvog plana i ocijenili da je potrebno više podataka, prtenosi Reuters.

Posebno je to važno u trenutku kada se brojne države muče da imuniziraju svoje građane prvim dozama.

“Razoračavajuće je što su tako jednostrano pristupili donošenju složene odluke”, kaže Larry Corey, virolog u Centru za rak “Fred Hutchinson” iz Seattlea.

Zabrinutost raste zbog širenja delta varijante, koja je zaraznija od dosadašnjih.

Reklama

No, nekoliko stručnjaka smatra da bi dopunska doza trebala biti odobrena ako se dokaže znatan porast hospitalizacija ili smrti među vakcinisanim osobama.

“To je pokazatelj” koji bi govorio u prilog trećoj dozi, rekao je Paul Offit, direktor Edukacijskog centra za vakcine u dječjoj bolnici u Philadelphiji i savjetnik za vakcine u američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA).

U Sjedinjenim Američkim Državama to se još nije dogodilo i teški oblici bolesti uglavnom zahvataju nevakcinisane ljude, kazao je Offit.

Kompanije očekuje veliki profit
Nakon Pfizerove najave u četvrtak da će zatražiti odobrenje za dopunsku vakcinaciju, američki zdravstveni djelatnici umirili su javnost izjavom da se svi koji su primili obje doze mogu smatrati zaštićenima čak i od delta varijante.

Pfizerov izvršni direktor Albert Bourla i drugi mjesecima govore da će protiv COVID-19 vakcinacija morati biti redovno, a takav scenarij osigurao bi kompaniji profit godinama koje dolaze.

Voditelj naučnog odjela Pfizera Mikael Dolsten rekao je da je razlog nedavnog pada efikasnosti vakcina u Izraelu taj što je većina ljudi vakcinisana u januaru ili februaru.

Izraelsko Ministarstvo zdravstva je saopćilo fda je efikasnost u sprečavanju infekcija, ali i simptomatskog oboljenja, pala na 64 posto u julu.

<