<

Egipat poručuje muslimanima da bojkotuju Ertugrula i druge turske serije u bizarnoj fetvi protiv Erdogana

Najviša islamska vlast Egipta upozorila je vjernike da ne gledaju popularne turske televizijske serije poput “Uskrsnuće: Erturul” u bizarnoj fetvi.

Turske televizijske drame posljednjih godina doživjele su globalni procvat i to ne samo u zemljama sa muslimanskom većinom već, također, i u Latinskoj Americi i Aziji.

Ali, muslimani bi se trebali kloniti ovakvih serija, naveo je u nedjelju Generalni sekretarijat svjetskih organizacija za fetvu.

Popularne televizijske serije poput ‘Uskrsnuće: Erturul” i “Dolina vukova” su dio napora koje predvodi turski predsjednik Redžep Tajjip Erdoan u oživljavanju Osmanskog carstva, tvrde oni.

Generalni sekretarijat svjetskih organizacija za fetvu je povezan sa egipatskom upravom za fetve “Daru-l-ifta’, jednim od najstarijih i najutjecajnijih autoriteta za fetve na svijetu. Od dolaska na vlast pučističkog generala Abdufettaha es-Sisija, Egipat smatra Tursku stalnim rivalom.

A iz Sekretarijata navode da Erdoan i njegove pristalice ‘izvoze ljudima i narodima ideju da su oni vođe halifata, odgovorni za podršku muslimanima širom svijeta i da su njihov spas od zuluma i nepravde dok istovremeno nastoje implementirati Šerijat.’

“Oni skrivaju činjenicu da je njihov glavni pokretač u tim kolonijalnim kampanjama ono što Erdogan želi od materijalnih i političkih dobitaka”, dodaju oni.

Također, oni tvrde da će turski predsjednik učiniti sve kako bi svoju moć proširio širom svijeta, čak koristeći kulturna ili umjetnička djela, stoga dolazi i zabrana.

Sekretarijat dalje navodi da turski predsjednik nastoji upotrijebiti sva moguća sredstva za postizanje hegemonije na Bliskom istoku te kako turski predsjednik koristi vjerski nadahnut govor kao i fetve (40%), interno ili eksterno, da bi podržao svoje ekspanzionističke akcije, i kao legitimno pokriće za svoje vojne intervencije u regiji.

Dalje ističu da nastoji dominirati i učvrstiti svoju ‘diktatorsku vladavinu’ preko fetvi u unutar Turske (30%) i u inostranstvu (70%) regrutovanjem pojedinih muftija političkih islamskih grupa poput ‘terorističke Muslimanske braće i ekstemističkih milicija’.

Njihov index fetvi navodi da 30 posto političkih fetvi koje su izdali turski šejhovi su povezani sa podrškom vladinoj politici, a da 90 posto je izdato kako bi se podržao ‘diktator’ Erdoan, naglašavajući da su mu pojedine muftije dodijelile ‘derdžu poslanika’.

Iako kritikuju i naglašavaju Erdoganovu upotrebu vjerskog diskursa u političke svrhe, egipatska pučistička vlada godinama radi isto, pokušavajući da preko vjerskih institucija opere svoje krvave ruke, dok istovremeno javne ličnosti interpretiraju da je es-Sisi spomenut u Kur’anu.

“Uskrsnuće: Erurul” je priča o Erturulu, ocu osnivača Osmanske dinastije. Seriju su pojedini nazvali turskom “Igrom prijestolja”. Drugi historijski blokbasteri su ‘Veličanstveno stoljeće”, koje je fokusirano na život osmanskog sultana Sulejmana i njegovu ženu, kao i “Osnivač: Osman” o osnivaču Osmanskog carstva.

IslamBosna.ba

<