<

DVA MOGUĆA ISHODA ZA MILORADA DODIKA: BOS ILI HADŽIJA

Milorad Dodik nalazi se pred najvećim izazovom u dosadašnjoj političkoj karijeri, jer osim stalne opstrukcije funkcionisanja državnih institucija i održavanja atmosfere nepovjerenja, mržnje i stalne političke napetosti, da bi politički opstao, morat će uskoro ostvariti neki konkretan rezultat.

Još od dolaska na vlast 2006. godine Dodik je kontinuirano davao teške izjave kojima je ne samo umanjivao razmjere ratnih zločina, negirao bošnjački i bosanski identitet, teškom retorikom trovao međunacionalne odnose već je i stalnim prijetanjama raspadom države držao i drži sve građane BiH u pat poziciji.

Ne možemo reći da je u tom smislu jedini krivac, ali svakako najveći. Jedina konstanta u Dodikovom pristupu jeste opstrukacija svega što bi na bilo koji način moglo relaksirati odnose u Bosni i Hercegovini.

U posljednjih nekoliko mjeseci, više nego prije, Dodik je podigao ljestvicu svog destruktivnog pristupa. Narodna skupština Republike Srpske, provodeći Dodikovu politiku, donijela je niz zaključaka kojima je osporila dosadašnje odluke visokih predstavnika i jasno istakla da neće prihvatiti izbor novog visokog predstavnika. Osim toga, pozvala je na fantomske pregovore s predstavnicima Federacije BiH o “mirnom razlazu”.

“Vidjet ćemo da li će ostati visoki predstavnik, da li će ostati uopšte Bosna, to ćemo tek da vidimo”, rekao je nedavno Dodik.

Suštinski, Dodik je pripremio teren za neke radikalnije poteze, koji bi materijalizirali spomenutu retoriku i još važnije zaključke, međutim, to je trenutno i najveća opasnost za njegovo političko preživljavanje.

Neupitno je da se u svom političkom djelovanju trudi predstaviti Bosnu i Hercegovinu neuspješnom, podijeljenom i državom koja je u stalnoj političkoj krizi u kojoj čak i pitanje pandemije i zdravlja postaje politika. Međutim, Bosna i Hercegovina, uprkos svim tim nepovoljnostima, i dalje opstaje, izbori se provode, postoji kakva-takva vlast, sukoba nema, a raspad ili bilo šta od Dodikovih dugoročnih ciljeva se ne ostvaruje.

S obzirom na to da opozicija u RS-u nikad nije djelovala uvjerljivije, prvenstveno naporima Nebojše Vukanovića i Draška Stanivukovića, Dodik mora u narednih godinu i po do izbora uraditi nešto konkretno, što će pokazati suštinski uspješnost politike koju vodi. Na zaključke, deklaracije i rezolucije više se niko u budućnosti neće obazirati ne pokaže li Dodik njihovu snagu u narednih nekoliko mjeseci, piše Klix.

<