<

Đukanović: Predlagati Balkanu korekciju granica je obavezan ulazak u rat

Crnogorski predsjednik Milo Ðukanović ponovo je danas optužio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se, kako tvrdi, najnovijim izjavama stavio u ulogu “promotora velikosrpske politike”.

Komentarišući posljednje izjave Vučića o zbivanjima u Crnoj Gori, kako prenose mediji, a vezano za Vučićevo gostovanje na Face TV-u, Ðukanović je nazvao “samosažaljivim prenemaganjem srpskog predsjednika”.

Za njega je, kaže, “tragikomično” kada neko ko očigledno preuzima na sebe odgovornost i autorstvo za bujanje velikosrpskog nacionalizma, Crnoj Gori inputira crnogorski nacionalizam, prenosi Tanjug.

Tvrdi da se niko ne može sjetiti nijedne štete ili žrtve koju je proizveo crnogorski nacionalizam, ali da je, kako je naveo, jasno koliko je štete i žrtava “proizveo velikosrpski nacionalizam”.

Imamo, kazao je Ðukanović novinarima nakon uručenja nagrada u Privrednoj komori Crne Gore, direktnu izjavu predsjednika Srbije koji se stavio u ulogu promotora velikosrpske politike.

Ðukanović tvrdi da mu Vučić, kako navodi, “podmeće udbaške uloge” i da ga “lažima beznadežno i jalovo” diskredituje.

O temeljnom ugovoru crnogorske Vlade i SPC-a Ðukanović je rekao da se nada da Vladi neće pasti na pamet da to uradi u zakulisnoj proceduri.

“Moramo da znamo sve tačno. Postoje informacije da nova postava SPC-a u Beogradu dovodi u pitanje ranije stavove Svetog arhijerejskog sabora. Ako je SPC došao do novog stanovišta, uverenja sam da je dobro kada imamo ugovor, jer oni obavezuju i odgovorne ljude”, rekao je Ðukanović.

Komentarišući navodni “non-paper” o promjeni gradnica na Zapadnom Balkanu, Ðukanović je rekao da je to “opako štivo” i da ga je mogao predložiti neko ko, kako navodi, želi rat.

– Sjetite se da te ideje žive sve ovo vrijeme. Ni to kroz historiju nije neobično. Ko god da mu je autor predstavlja opako štivo. To je mogao napisati neko ko priželjkuje rat. Predlagati Balkanu korekciju granica je obavezan ulazak u rat i nadam se i da u regionu i međunarodnoj zajednici postoji dovoljno adresa koje neće dozvoliti zabasavanje u scenario koji smo već doživjeli – poručuje Đukanović.

 

saff.ba

<