<

Đukanović o Vučiću: Uništava svoju državu i narod

Crnogorski predsjednik, Milo Đukanović, komentarisao je danas izjave predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića o rezoluciji o genocidu u Srebrenici koju je izglasala Skupština Crne Gore.

Đukanović, kako kaže, nije iznenađen takvom retorikom iz Srbije, jer to nije prvi put da se takve stvari dešavaju. Podsjetio je na neke prethodne medijske kampanje, poput one nedavne kada se manipulisalo time da neko hoće da otima pravoslavne hramove.

– Tako se i sada pokušava manipulisati kako je rezolucija osuda Srbije i srpskog naroda, iako postoji precizan dio u rezoluciji da se osuda genocida ne može odnositi na narod, već da su genocide počinili pojedinci, a da je na politikama da naprave jasan otklon u odnosu na te pojedice koji su napravili tako nečovječna djela, rekao je Đukanović.

Dodao je da rukovodstvo Srbije svojim izjavama čini veliku vlastitoj državi i narodu.

– Ako ne pominje odgovornost jednog naroda, a neko iz vrha države silom na sramotu pokušava da poveže genocid sa svojom državom i svojim narodom, onda je to bez lijeka autodestruktivno. Ne možete im pomoći, oni sistematski pokušavaju da tu optužnicu pripišu Srbiji i srpskom narodu, što nama u Crnoj Gori ne pada na pamet, kazao je on.

Ističe da zdravorazumska politika mora osuditi genocid ma gdje da se dogodio.

– Srebrenica nije dvorište Srbije, već dvorište Bosne. Gdje god se dogodi genocid, zdravorazumska politika mora da ga osudi. Svejedno da li se dogodio u Ruandi ili na Balkanu, zaključio je Đukanović.

<