<

Država nespremna za ekonomsku krizu: Jesen donosi inflaciju, skok cijena nafte i druga poskupljenja

Cijene goriva na našim pumpama su u laganom porastu, ali skok cijena nafte na svjetskim tržištima mogao bi ih dodatno podići. Taj skok cijena povezan sa za jesen najavljenom inflacijom mogao bi dodatno pogoršati ekonomsku krizu kod nas.BiH nema nužne rezerve nafte i naftnih derivata na državnom nivou, niti postoji nacionalna strategija za ispunjavanje obaveza iz direktive 2009/119/EC EU, navodi na početku za Klix.ba ekonomista iz Banje Luke Draško Aćimović.

Vlasti se nisu potrudile da iskoriste momenat kada je cijena nafte bila na najnižem nivou, kad su u jednom momentu proizvođači za amerčku naftu čak doplaćivali kupcima jer nisu imali prostora za skladištenje samo da se preuzme nafta”, kaže on podsjećajući kako je tada apelovao na vlasti da se iskoriste sve mogućnosti kupovine, jer je i s kreditnom linijom BiH mogla ostvariti ogromnu dobit i ispuniti zahtjeve EU.

Nafta je u tom momentu kupovana i na brodovima u turskim i drugim lukama za cijenu tri puta nižu od sadašnje, dodaje, te kaže kako su mnoge zemlje to iskoristile za stvaranje zaliha u ova teška vremena.

Isprika da nismo imali mjesta za skladištenje je više nego neodgovorna i žalosna. Riječ je o desetinama miliona eura koje je BiH mogla zaraditi pa čak i da je ostavila iste cijene goriva, a razliku tj. zaradu prebacila kao sredstva za spas ekonomije i podršku socijalno ugroženima. Ali kao i uvijek šanse su prokockane, EU direktive nisu ispunjene, narod će ispaštati, a krivca nema”, kaže on.

Zima će biti katastrofalna, potvrđuje Aćimović, ekonomski i naravno da će gorivo poskupjeti, a samim time i sve drugo, od prehrane, struje, transporta…

Niko u ovom momentu u BiH ne spominje veliku inflaciju koja se sprema zbog ekstremnog štampanja eura u Evropi. Ne govori se ni o tome da će evropski privrednici i poljoprivrednici dobiti velike subvencije i da roba iz BiH neće biti ni najmanje konkuretna na svjetskom tržištu. Nažalost, ništa se opet ne radi uzročno, već će se samo posljedično tražiti krivci i sabirati šteta”, zaključio je on.

Sredinom aprila kad su cijene nafte desegle historijski minimum i kad je Aćimović apelirao na vlast da je hitno kupuje, Hermedin Zornić direktor “Operator-Terminala Federacije” za naš portal je govorio kako su od ranije svi kapaciteti ispunjeni – 82 miliona litara u Pločama i 6 u novoobnovljenim terminalima u Živinicama.

glasnaroda.bih

<