<

DRUŠTVONA DANAŠNJI DAN: “Ubićemo sto Muslimana za jednog Srbina” (VIDEO)

Pa, vi bombardujte, ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu Muslimana, pa da vidimo sme li, međunarodna zajednica ili bilo ko drugi, da udari na srpske položaje, može li se tako ponašati sa srpskim narodom – izjava je Aleksandra Vučića, koja je ušla u anale govora mržnje i ratnohuškačke retorike, a izgovorena je na današnji dan, 1995. godine.

Samo devet dana nakon “pada Srebrenice”, 20. jula 1995. godine, Aleksandar Vučić je za skupštinskom govornicom izgovorio reči koje su zgrozile ne samo domaću, već i svetsku javnost.

U maniru nacističkih zločinaca, koji su u Srbiji uveli pravilo da za jednog ubijenog Nemca streljaju sto Srba, Vučić oduševljen receptom, otvoreno se založio za istrebljenje muslimanske populacije u BiH.

On je kasnije, kada je obukao odelo velikog evropejca, koji čita Maksa Vebera, pokušao da se opravda, rekvaši da je sve to izvučeno iz konteksta i optužio RTS da je sve namontirano u sklopu medijske hajke protiv Srpske radikalne stranke.

U javnosti se pre nekoliko godina pojavio i transkript sa sednice Narodne skupštine, na kojoj je Vučić izgovorio ove reči, pa ostavljamo čitaocima na slobodnu procenu da li je sve izvučeno iz konteksta ili se Vučić zaista zalagao za ovakav monstruozni scenario:

PREDSEDNIK: Ima reč narodni poslanik Nebojša Leković, povreda Poslovnika.

NEBOJŠA LEKOVIĆ: Gospodin Vučić me prozvao i imam pravo na repliku.

PREDSEDNIK: Reklamirali ste povredu Poslovnika.

NEBOJŠA LEKOVIĆ: Samo da kažem da li znam šta je fašizam. Da li je lider stranke koja propagira 100 mrtvih za jednog mrtvog Srbina, da li taj lider nije fašista? Ko je to u istoriji radio osim Hitlera. Niko više.

PREDSEDNIK: Gospodine Vučiću niste dobili reč izašli ste sami. Izašli ste. Izvolite sedite, daću vam reč. Molim narodne poslanike za tišinu. Ima reč narodni poslanik Aleksandar Vučić, odgovor na repliku i nema više replika.
ALEKSANDAR VUČIĆ: Da kažem, a rekao je opet o čoveku koga su smestili iza rešetaka, da je rekao da valjda treba 100 mrtvih Muslimana za jednog mrtvog Srbina. Objasniću kako i povodom čega je to rekao Vojislav Šešelj, ali u svakom slučaju je daleko bolje nego da se zalaže kao vi i Slobodan Milošević za sto mrtvih Srba na jednog mrtvog Muslimana. Evo, kako, zašto i o čemu je govorio Vojislav Šešelj. Znam da je teško da vi to razumete, ali dajte da bar ti vaši saveznici rade svoj posao, ako ih plaćate, neka se bar potrude da vam nešto objasne.

Kada su avioni NATO pakta bombardovali srpske položaje u Republici Srpskoj, kada je bilo civilnih žrtava na Jahorini, kada je bilo civilnih žrtava u okolini Bihaća, kada je srpska nejač ginula samo zato što su srpska, a ne muslimanska i hrvatska, da vas podsetim i na onu trudnicu i na onu decu koja su izginula u školi nedaleko od Bosanske Otoke nekadašnje, tada je Vojislav Šešelj rekao da je jedini izlaz Srbima da pohvataju ili pripadnike UNPROFOR-a ili da zarobljenike uhvate, pa da ucene međunarodnu zajednicu.

Pa vi bombardujte, ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu Muslimana, pa da vidimo sme li međunarodna zajednica ili bilo ko drugi da udari na srpske položaje, može li se tako ponašati sa srpskim narodom. Ta izjava je bila upravo dokaz velike slobodarske tradicije SRS i upravo izraz onoga što Vojislav Šešelj želi srpskom narodu a to je sloboda i to je dokaz da nema nikakve veze sa fašizmom.

Izvor Direktno

<