Drago Pilsel: “Kolinda laže, novinarka JP je bila na sastanku i vjerno je prenijela što je predsjednica rekla”

Nije prvi puta da hvatamo Kolindu Grabar-Kitarović u lažima niti je prvi puta da tako ružno napada vlasti BiH. Sve su reakcije koje smo čuli opravdane, kažu u intervjuu za Vijesti.ba novinar i teolog iz Zagreba Drago Pilsel.

On ističe da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović iznijela teške uvrede, klevete i laži na račun BiH.

“Nije prvi puta da hvatamo Kolindu Grabar-Kitarović u lažima niti je prvi puta da tako ružno napada vlasti BiH. Sve su reakcije koje smo čuli opravdane. Postoji cijeli historijat objeda KGK na račun BiH, vlasti i društva. Valja kazati da je Novi list danas obavio komunikaciju s novinarkom Greer Fay Cashman i da je ona u pisanoj formi potvrdila da je na vlastite uši čula što je KGK govorila. ”Da, bila sam na njihovom sastanku”, odgovorila je izraelska kolegica e-mailom na pitanje novinara Dražena Ciglenečkog je li ona možda nazočila razgovoru Reuvena Rivlina i Kolinde Grabar-Kitarović.

Dakle, možemo biti sigurni da je Kolinda Grabar-Kitarović svojem domaćinu opširno pričala o stanju u BiH i na granici s Hrvatskoj te o navodnom presudnom utjecaju Irana i terorističkih organizacija na migrante u susjednoj državi, budući da ju je novinarka, ponavljam, na vlastite uši slušala. Kolinda Grabar-Kitarović, očito, nije imala pojma da je na sastanku prisutna i novinarka, što je očito, prihvaćena praksa u Izraelu”, ističe Pilsel.

Pislel dalje ističe da je do korekcije članke i demantovanja izjave hrvatske predsjednice došlo zbog pokušaja da se spriječi nanošenje štete državi Izrael:

” Meni se čini da je prevagnula ideja da je, iz interesa po izraelskoj državi, važno samo malo ”korigirati” članak. Pazite, iz članka je ispala samo rečenica da islamski militanti kontroliraju BiH i određuju agendu. Sada je nemoguće ne zapitati se je li to možda bila posljedica nečijeg pritiska na novinarku. Kolegica je Australka, na sastanku se govorilo engleski, nema šanse da novinarka nije dobro shvatila što je KGK kazala izraelskom kolegi. I, ponovimo, novinarka je ostala ”kod svega napisanog”, objašnjava Pilsel istup Grabar Kitarević.

saff.ba