<

Dova za odsutnog brata je najbolji način uspostavljanja i čuvanja prijateljske veze

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Prenosi se da je neki čovjek rekao Uvejsu el-Kareniju: ”Počasti nas svojom posjetom i poveži se na taj način s nama prijateljskom vezom”, pa mu je Uvejs odgovorio: ”Ja sam se sprijateljio s tobom nečim što je bolje od posjete i fizičkog susreta, a to je dova za tebe u tvom odsustvu.” 

Ovo je najbolji i najveličanstveniji način bratskog i prijateljskog povezivanja. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ”Dova muslimana za odsutnog brata muslimana je uslišana. Kada čovjek uči dovu za svog odsutnog brata, melek govori: ‘Amin! I tebi isto tako.”’ (Muslim)

Čuvaj jezik od napada na tuđu čast

Hafiz Ibn Hadžer je u svojoj knjizi Ed-Dureru-l-kamine, spomenuo jednog svog savremenika za kojeg je rekao: ”Pred kraj svoga života promijenio se njegov um i zaboravio je većinu stvari koje je znao, čak je zaboravio i ono što je znao napamet iz Kur’ana. Govorilo se da je to bila Allahova kazna, jer je mnoge ljude ogovarao i klevetao.”

Ibnul-Kajjim el-Dževzijje, rekao je: ”Čovjek će doći na Sudnji dan s dobrim djelima poput planina i naći će da ih je njegov jezik sve uništio. A drugi će doći s grijesima poput planina, i naći će da ih je njegov jezik također sve uništio, zbog stalnog zikra i veličanja Allaha.”

Da se bojimo Allaha koliko se bojimo zemaljskih vladara

Sufjan es-Sevri je sjedio sa svojim prijateljima, pa ih je upitao: “Recite mi, da s vama sjedi neko ko će prenijeti sultanu ono što govorite, da li biste razgovarali o nečemu zbog čega biste bili pozvani na odgovornost?” Oni su rekli: ”Naravno da ne bismo o tome govorili.” Tada im je Sufjan es-Sevri rekao: ”Znajte da su uvijek s vama oni koji prenose vaš govor Allahu, dželle šanuhu.” (Ibnul-Dževzi, Zemmul-heva)

Tako se krade od života

Znate li kako čovjek krade od života? Zbunjen je svojim danas u iščekivanju sutrašnjeg dana. I ostaje tako sve dok njegov dunjalučki rok ne istekne, a on u rukama ima nulu dobra. (Muhamed Gazali, Obnovi svoj život)

Snaga iskrene tevbe

Hasan el-Basri, rekao je: ”Čovjek počini grijeh, ali ga ne zaboravlja i ne prestaje strahovati za sebe od tog grijeha dok ne uđe u Džennet, zbog jačine i iskrenosti njegove tevbe i kajanja.” (Imam Ahmed, Ez-Zuhd)

Pamet ne koristi bez pobožnosti

Znameniti islamski mislilac iz vremena abasijske dinastije, Abdullah ibn el-Mukaffa, rekao je: ”Sinko moj, pamet ne koristi bez pobožnosti, niti učenje (memoriranje) bez razumijevanja, niti ljepota bez slasti, niti porijeklo bez odgoja i uljudnosti, niti radost bez sigurnosti, niti bogatstvo bez darežljivosti, niti muževnost bez poniznosti, niti marljivost bez upute.” (Ibn el-Mukaffa, Edebus-sagir)

 

saff.ba

<